TV der bevæger dig

COVID-19

Økonomiske eksperter: Vi skal åbne grænserne

Regeringens egne eksperter anbefaler at åbne landets grænser snart. Der er dog ikke meget, der tyder på, at regeringen vil lytte til anbefalingerne.

Foto: arkiv Foto: Claus Fisker, Ritzau/Scanpix

De økonomiske konsekvenser af at holde Danmarks grænser lukkede står ikke mål med den sundhedsmæssige gevinst i kampen mod covid-19. Derfor bør grænserne åbnes, så snart vores tætteste naboer gør det samme. Det er beskeden fra den ekspertgruppe, som regeringen har sat til at regne på de økonomiske effekter af at genåbne samfundet. Det skriver Politiken torsdag.

- Det er vigtigt, at vi koordinerer vores grænsekontrol og rejsevejledninger med nabolandenes, især vores vigtigste samhandelspartnere, for ellers giver det økonomiske tab at holde fast i de lukkede grænser for at opnå en beskeden reduktion i smittetrykket, siger Torben M. Andersen, som er professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Han er formand for ekspertgruppen, hvis rapport blev offentliggjort onsdag.
Grænselukningerne rammer ifølge eksperterne dansk økonomi på flere afgørende fronter.

Landbruget får problemer med at rekruttere medarbejdere, højtspecialiserede medarbejdere får indskrænket deres mulighed for at rejse, og på længere sigt kan grænselukningerne påvirke mulighederne for at opretholde eller etablere eksport, påpeger eksperterne.

Tyskland åbner - Danmark tøver

Tidligere på ugen kom det frem, at Tyskland planlægger gradvist at åbne grænsen til Danmark fra 15. maj og frem. Alligevel afviste justitsminister Nick Hækkerup (S) onsdag - få timer inden ekspertgruppens rapport udkom - at åbne grænserne foreløbig.

- Vi er nødt til at vente og se resultaterne af de åbninger af samfundet, der allerede er sket, før vi melder yderligere initiativer ud, sagde han.

Læs også Justitsministeren siger nej tak til tyske turister

Danmarks grænser har været lukket for indrejse uden såkaldt anerkendelsesværdigt formål siden 14. marts. En beslutning, som Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, allerede dengang slog fast, var politisk og ikke sundhedsfaglig.

Radikal undren

En anden rapport - udarbejdet af sundhedseksperter ved Statens Serum Institut (SSI) - udkom ligeledes onsdag. Regeringen havde bedt SSI regne på, hvordan 11 forskellige scenarier for genåbning af Danmark ville påvirke coronasmitten i landet. Blandt scenarierne var blandt andet åbning af detailhandlen, restauranter, cafeer samt muligheden for igen at sende folkeskolens største elever i skole. Men i ingen af scenarierne indgik åbning af grænserne.

Det undrer Radikales retsordfører, Kristian Hegaard:

- Det er besynderligt, at vi siden grænselukningerne ikke har set en eneste ny vurdering af, hvilken effekt restriktionerne reelt har på smitten i Danmark. Derfor må regeringen snarest få lavet en vurdering og gerne med forskellige scenarier. For det er svært at se, hvordan en tysker med sommerhus i Danmark kan forårsage nogen synderlig skade.

Politiken har forsøgt at få en kommentar fra Nick Hækkerup, men han nåede ikke at vende tilbage onsdag aften.

Mest sete på tvsyd.dk