TV der bevæger dig

COVID-19

Emmas coronadigt samler gymnasieelever: Jeg har lyst til at skrige

Et digt om at blive student i 2020 vinder lige nu genklang blandt gymnasielever

01:19

Hør Emma Brommann læse sit digt "Tankerne fra en student anno 2020". Du kan også læse digtet nederst i artiklen. Video: Tue Wettergreen-Paltorp, TV SYD

”Orker ik
Det hele virker bare som tomme ord”

Sådan lyder starten på Emma Brommanns digt, der handler om at blive student midt i en coronakrise. For hende er det en tid, der er fyldt med frustrationer usikkerhed. Hun er ikke digter, men hun elsker digte. Især når de er skrevet af Casper Eric eller Rupi Kaur. Og nu har hun skrevet sit eget digt, som gymnasieelever over hele landet kan spejle sig i.

- Det var en god måde at få mine frustrerede tanker ud af hovedet og ned på papir. Det var en lettelse. Vi føler, vi bliver glemt, fordi vi ikke bliver nævnt på for eksempel pressemøderne om genåbningen, fortæller Emma Brommann.

Digtet blev til i historieundervisningen, da Nationalmuseet har opfordret danskerne til at dokumentere deres hverdag under coronakrisen. Men da Emma Brommanns klassekammerater hørte digtet, blev de enige om, at de ikke kunne vente på Nationalmuseet. Emma var nødt til at dele sit digt.

Det ville gøre meget ondt at miste studenterkørsel, for det symboliserer forløsningen på alt vores hårde arbejde de seneste tre år.

Emma Brommann, gymnasieelev

Folk dør af denne sygdom, hvorfor er det, vi skal høre om jeres studenterkørsel?

- Det er ikke en konkurrence om, hvem der har det værst. Det her er nogle frustrationer som mange gymnasieelever sidder med, og det skal læses som et digt, der er skrevet af en student. Vi er mildt ramt, og derfor skal vi også kun have lov, hvis det er forsvarligt, men vi har lov at være kede af det og ytre os om det.

Måske studenterkørsel alligevel?

”Drikker mig fuld alene i en sofa med fake champagne og en hue jeg ikke kan klippe i” lyder det blandt andet i digtet, der har titlen Tankerne fra en student anno 2020. Fejringen og især studenterkørsel har fyldt utrolig meget for landets kommende studenter.

Læs også Frustrerede gymnasieelever pjækker og sakker bagud

- Det ville gøre meget ondt at miste studenterkørsel, for det symboliserer forløsningen på alt vores hårde arbejde de seneste tre år, siger hun.
Derfor var det også en kærkommen nyhed, da Pernille Rosenkrantz-Theil i går åbnede en dør på klem for, at studenterkørsel måske kan blive en realitet.

- Vi aner jo ikke, om hestevognskørslen kan lade sig gøre, men jo mere der kan lade sig gøre, jo gladere bliver vi. Jeg tror de fleste af os godt kan huske, hvordan det var at være unge, og det er jo en kæmpe begivenhed, når man afslutter sin uddannelse, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil til DR.

25. juni

”Afleveringer, gode karakterer og hårdt arbejde er egentlig ligegyldigt nu
Fuck det hele"

Intet er vedtaget endnu, men for Emma Brommann var det en kæmpe nyhed, som gjorde hende glad. Meget glad.

Læs også Gymnasieelever nervøse for eksamen

- Det er det, vi kæmper for og håber på. Jeg tænker ikke, en minister af hendes kaliber ville sige det, hvis der ikke er en eller anden form for hold i det, siger Emma Brommann.

Hun understreger, at hun ikke synes, de skal have lov til at køre studenterkørsel, hvis det ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt, alligevel har de nu genoptaget planlægningen af deres studenterkørsel.

- Nu er det ikke ”hvis det sker”, men ”når det sker”, så vi er begyndt at få de sidste detaljer på plads, fortæller hun.

Tankerne fra en student anno 2020.

Orker ik
Det hele virker bare som tomme ord
Løfter om at alt nok skal blive godt igen
Festivitas er blevet aflyst
Succesen skal fejres på sofaen
Kransekage og fake champagne 
”The good stuff” er kun til særlige begivenheder
Der er ikke noget særligt over livet længere
Tiden er sat på pause 
Men vi bliver ældre
Vi skal løbe hurtigt for at følge med
Men jeg gider ikke løbe længere
Jeg har løbet
i 12 år 
Mod et mål som ikke går i opfyldelse
Afleveringer, gode karakterer og hårdt arbejde er egentlig ligegyldigt nu
Fuck det hele
Jeg har lyst til at skrige
Af Mette F, Søren B og Kåre
Fucking Kåre…
”hUsK aFsTaNd!!”
husk os - I nævner os aldrig
Os der har kæmpet
Jeres forsøgskaniner
Årgangen med de nye reformer - os fra årgang 2007
Ny folkeskolereform
Ny gymnasiereform
Nu bliver vi glemt igen
Vi er alene igen
Vi har kun hinanden 
og nu skal vi være hver for sig
”Sammen hver for sig” - bullshit
Drikker mig fuld alene i en sofa med fake champagne og en hue jeg ikke kan klippe i
Lynet, bølgen, hakket og trekanten bliver ikke til noget
Byen er lukket og slukket
Det er jeg også

Mest sete på tvsyd.dk