Endnu en kommune indfører coronapas for kommunalt ansatte

Torsdag vedtog Folketinget en ny lov om, at arbejdsgivere må pålægge ansatte at kunne fremvise coronapas, så længe covid-19 betragtes som en samfundskritisk sygdom.

I Varde Kommune tog man onsdag beslutningen om at indføre coronapas for kommunalt ansatte. Nu gør man det også i Horsens Kommune. 

Fra den 1. december 2021 skal kommunens ansatte nemlig fremvise et gyldigt coronapas for at kunne passe deres arbejde. Det har direktionen i Horsens Kommune besluttet torsdag eftermiddag. 

- Det gør vi fordi, vi har ansvaret for rigtig mange borgere, og så har vi jo set nogen gå foran med det gode eksempel, nemlig de statslige arbejdspladser og regionerne, fortæller kommunaldirektør Charlotte Lyrskov.

Kommunerne har mulighed for at stille krav om coronapas til sine ansatte efter, at en ny lov er trådt i kraft i Folketinget torsdag.

- Vi skal jo hele tiden kunne være der for borgeren og sikre vores arbejdsplads, så vi ikke lægger den ned med coronaramte medarbejdere, siger hun.

Kan blive sendt hjem

Selve fremvisningen af et coronapas kommer ikke til at foregå ved, at der står en i døren, som skal se passet, før man kan komme på arbejde. Det bliver stikprøvevis og udføres af lederen, fortæller kommunaldirektøren. 

Hvis man ikke kan fremvise et coronapas, kan det betyde hjemsendelse.

- Det vil man tage i den konkrete sag, men ja, medarbejderen kan blive sendt hjem og så få taget testen, siger Charlotte Lyrskov. 

Selvom de ansatte ikke skal fremvise coronapas i døren i Horsens Kommune, tror kommunaldirektøren, at tiltaget vil få en effekt.

- Jeg tror, langt de fleste medarbejdere i forvejen er vaccineret eller får foretaget løbende tests, så det er jeg sikker på.

Kommunen vil holde øje med smittetallene, og så vil de vurdere, hvornår behovet for coronapas på kommunale arbejdspladser skal ophøre.

FOA bekymret for testkapacitet

Ifølge afdelingsnæstformand i FOA Vest, Ruth Nykjær, er hver tiende af fagforeningens medlemmer ikke vaccineret, og hun kan godt være nervøs for de lange ventetider, der kan være i forbindelse med at blive testet, fortæller hun. 

- Vi har en bekymring, hvis det er sådan, at man ikke sørger for, at det er testkapacitet på arbejdspladserne, så de kan blive testet løbende. Det skal man sørge for at sætte i værk, siger hun.