Et kig i krystalkuglen: Professor spår om coronafri sommer

Når Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi, tager et kig i krystalkuglen for 2022, ser han et forår og sommer, hvor vi med stor sandsynlighed ikke mærker til corona.

Måske kender du nogen, der måtte holde jul eller nytår alene, fordi corona på den ene eller anden måde kom i vejen.

De seneste uger har coronasmitten været på en kedelig optur, og den nye smitsomme variant, omikron, har for alvor vundet indtog i Danmark.

quote

Jeg vil anse det for at være overvejende sandsynligt, at vi er coronafri henover sommeren 2022.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi

Men det gælder ifølge professor Hans Jørn Kolmos om at holde ud og hænge i, for det begynder snart at lysne.

- Det, vi kan gennemskue på nuværende tidspunkt, er, at vi vil gå et forår i møde med meget mindre corona. Jeg vil anse det for at være overvejende sandsynligt, at vi er coronafri henover sommeren 2022, siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

Men før coronasituationen lysner i takt med, at dagene bliver længere, så skal vi først igennem et par hårde måneder.

- Vi skal først over vinteren, som kan blive hård med stadigt høje smittetal. Vi kan dog håbe på, at det ikke stiger yderligere, men vi må afvente og følge udviklingen over den næste måned, siger professoren.

Mindre indflydelse i hverdagen

I Syd- og Sønderjylland er 11.683 personer blevet testet positiv for coronavirus de seneste syv dage. Det er tredje dag i streg, at smittetallet er femcifret. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Til trods for den høje smitte bider Hans Jørn Kolmos mærke i, at antallet af indlagte ikke følger smittestigningen.

- Antallet af indlagte stiger ikke i takt med den smittestigning, vi ellers ser, hvilket hænger sammen med, at den variant, som dominerer billedet lige nu - omikronvarianten - ikke er så sygdomsfremkaldende som tidligere varianter, fortæller han.

quote

Vi vil se en ny smittebølge i efteråret, men den vil med stor sandsynlighed ikke være på samme niveau, som den vi så sidste efterår.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi

Derfor er professoren overbevist om, at covid-19 kommer til at have langt mindre indflydelse i vores hverdag i 2022.

- Coronaen bør komme til at fylde mindre i vores hverdag i det nye år, fordi vi ser tegn på mindre alvorlige sygdomsforløb, og flere bliver vaccineret, siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

Efterårsbølge i vente

Selvom Hans Jørn Kolmos ser lyst på fremtiden og spår om en coronafri sommer, skal vi stadig være beredte på, at coronaen vil blusse op til efteråret.

- Min vurdering er, at vi vil se en ny smittebølge i efteråret, men den vil med stor sandsynlighed ikke være på samme niveau, som den vi så sidste efterår.

Professoren understreger dog, at man ikke skal glæde sig for tidligt, for, hvad corona også har lært os, er, at meget kan ændre sig meget hurtigt.

quote

Jeg kan forestille mig, at man henover sommeren begynder at vaccinere de ældre med et fjerde stik.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi

- Man skal passe på med at sige for meget nu. Vi så jo, hvordan deltavarianten udviklede sig i samfundet helt indtil november sidste år, og hvor der kom en meget mere smitsom variant, omikron, som overtog. Det fortrøstningsfulde denne gang er dog, at vi til den tid har et samfund, hvor langt de fleste vil være vaccineret - også børn, siger Hans Jørn Kolmos.

Foruden at størstedelen af samfundet til efteråret vil have modtaget tredje vaccinestik, så har professor Hans Jørn Kolmos også en formodning om, at flere har fået et fjerde stik.

- Jeg kan forestille mig, at man henover sommeren begynder at vaccinere de ældre med et fjerde stik, der er målrettet de nye varianter af coronavirus, siger han.