Få overblikket: Her skal du have mundbind på - og her skal du ikke

Skal du købe ny vinterfrakke eller på biblioteket, skal det fra torsdag ske med mundbind på. Men du må gerne aflevere dit barn i vuggestuen uden mundbind. Få overblik over de skærpede restriktioner her.

Hvis du har planer om at shoppe nyt tøj til efterårsgarderoben, skal det fra torsdag ske med mundbind på. Det gælder også, hvis du skal besøge et kunstmuseum, på biblioteket eller i Rema 1000 efter toiletpapir. 

De nye skærpede restriktioner om brug af mundbind på alle indendørs steder med offentlig adgang træder officielt i kraft i morgen, torsdag, og varer foreløbigt frem til den 2. januar 2021. 

Der er dog få undtagelser, hvor man ikke behøver at iføre sig mundbindet. Forstå de nye restriktioner i overblikket herunder:

Her skal du bære mundbind:

 

Detailhandlen:

Hvis du skal ud at handle dagligvarer i et supermarked, skal du have mundbind på. Det gælder også, hvis du skal shoppe nyt tøj i en modebutik, på apoteket efter medicin eller besøge et storcenter, hvor mange detailforretninger med eksempelvis isenkram, specialoste og hobbyartikler er samlet under ét tag. Mundbindskravet gælder også for de ansatte.

Kulturaktiviteter:

En tur på biblioteket efter nye krimier kræver også mundbind. Det samme gør museumsbesøg, og når du står i kø for at købe billet eller slik til biografturen. Når du har sat dig i biografsædet, må du gerne tage mundbindet af. Men det skal på igen, hvis du rejser dig op.

Sportsaktiviteter:

Fra og med torsdag skal mundbindet eller visiret på, når du ankommer og forlader et træningscenter eller en sportshal, og når du er i ikke-trænings-situationer. Man skal altså ikke bære mundbind, når man træner eller er i omklædningen/badet. De ansatte skal også bære mundbind, når de bevæger sig rundt.

Ungdomsuddannelser, videregående uddannelser og voksenuddannelser:

Som studerende skal du bære mundbind. Det må dog tages af i forbindelse med undervisningen, når du sidder på din plads.

Sundhedsområdet:

Fra torsdag indføres der krav om brug af mundbind eller visir på sundhedsområdet. Kravet gælder også for patienterne. Hvis du skal til lægen, eller hvis du skal undersøges på sygehuset, skal mundbindet derfor med. 

Ældre- og socialområdet:

Kravet om brug af mundbind omfatter også ældreområdet samt visse dele af socialområdet. Områdets fagforening FOA har fået Sundheds- og Ældreministeriet til at uddybe, hvad de skærpede restriktioner helt konkret betyder. Ifølge FOA svarer ministeriet følgende i en mail:

  • Mundbindskravet gælder for personer på 12 år og derover, herunder patienter, besøgende og medarbejdere, når de befinder sig i lokaler, hvortil offentligheden har adgang.
  • Kravet gælder ikke for medarbejdere og lignende, der opholder sig i et aflukket rum eller bag en afskærmning, hvortil alene medarbejdere og lignende har adgang.
  • Kravet gælder ikke personer med nedsat bevidsthedsniveau, fysiske eller mentale svækkelser eller andet, der gør, at de ikke er i stand til at bære mundbind eller visir. 

Kollektiv trafik:

Mundbinds- eller visirkravet gælder fortsat i alle kollektive trafikformer frem til 2. januar 2021. Mundbindet skal også i brug, når du færdes i stationsbygninger, på perroner og ved busstoppesteder.

Restauranter, barer og cafeer:

Det er fortsat et krav, at både ansatte og gæster bærer mundbind eller visir, når de står eller går på barer, cafeer eller restauranter.

Her skal du ikke bære mundbind

Dagtilbud og grundskoler:

Der er ikke mundbindskrav til forældre, som afleverer deres barn i daginstitutioner og på grundskoler. Men nu må pædagoger og lærere gerne bære et visir, når de er på arbejde. 

- Det er en ret, den enkelte ansatte får til at bære visir. Når der ikke er tale om mundbind i den sammenhæng, er det, fordi det er vigtigt, at børn kan se lærerens og pædagogens ansigtsudtryk, sagde undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil under et pressemøde søndag.

Liberale erhverv:

De liberale erhverv såsom frisører, tatovører og skønhedsklinikker er såkaldte serviceerhverv, som ikke er omfattet af de nye restriktioner om brug af mundbind. 

- Den store forskel er, at i detailbranchen går du ind og køber en vare. I vores branche køber du en serviceydelse, siger Connie Mikkelsen, Kolding, der er formand i Fagorganisationen for selvstændige frisører og kosmetikere. 

Hun fortæller, at hun i dag har haft kontakt til vicedirektøren i Erhvervsstyrelsen, som har bekræftet, at hverken kunder, ansatte eller personale skal bære mundbind. 

Til gengæld skal de liberale erhverv leve op til en række hygiejnekrav såsom øget rengøring og let adgang til håndsprit.

Desuden må der ikke være adgang for mere end en person per fire kvadratmeter, hvor der er offentlig adgang. Ligesom det anbefales, at personalet bruger mundbind, når tæt ansigt-til-ansigt kontakt med kunden ikke kan undgåes.