Familie fanget i grænselukningen: - Jeg håber, det er en god politibetjent i dag

I mere end fem uger har den dansk-tyske grænse været lukket fra begge sider. Hos Kirstine Risager og hendes børn fra Aabenraa betyder det et afsavn til familiemedlemmer på den anden side af grænsen.

Kirstine Risager kører i familiens grå Renault. På bagsædet sidder hendes to børn, en datter på 12 og en søn på 10 år. Fra hjemmet i Aabenraa har de kurs mod Flensborg. Kirstine Risager skal aflevere sine børn hos deres far, men inden de kommer så langt, møder de tyske politibetjente ved den dansk-tyske grænse.

- Tror du vi kommer over grænsen i dag, mor?

Ordene kommer fra datteren på bagsædet. Kirstine Risager tøver ikke med at svare.

- Jeg håber, at der i dag står en god politibetjent.

Den danske statsminister lukkede grænsen den 14. marts, og den 16. marts fulgte tyskerne trop. De beslutninger påvirker hverdagen for Kirstine Risager og hendes børn. Faderen til børnene bor i Flensborg, hvilket Kirstine Risagers kæreste også gør.

Med lukningen af den dansk-tyske grænse skal personer ind og ud af Danmark og Tyskland have et såkaldt anerkendelsesværdigt formål for at fortsætte over grænsen. For Kirstine Risagers børn er samvær med deres far et godkendt formål, og derfor skulle der ikke opstå problemer, men det oplever den lille familie alligevel.

Anerkendelsesværdige formål: 

Anerkendelsesværdige formål kan for eksempel være:

  • Personer, der bor eller arbejder i Danmark, herunder selvstændige erhvervsdrivende, der udfører arbejde i Danmark
  • Personer med en gyldig arbejdstilladelse, herunder også personer, der endnu ikke har udnyttet deres arbejdstilladelse, og hvis indrejse sker for at arbejde i Danmark
  • Personer, der skal levere varer eller tjenesteydelser til/i Danmark eller varer ud af Danmark, herunder også personer der i erhvervsøjemed skal fragte varer ud af Danmark i personbil
  • Udenlandsk ægtefælle, der indrejser i Danmark for at bosætte sig sammen med sin danske eller herboende udenlandske ægtefælle, såfremt den tilrejsende udenlandske ægtefælle i øvrigt har et opholdsgrundlag i Danmark.
  • Personer, der indrejser med henblik på at udøve samværsret med mindreårige børn
  • Personer, der agerer primær omsorgsperson for mindreårige børn i Danmark (kan være fx plejefamilie, som ikke indgår i kernefamilien)
  • Personer, der skal besøge alvorligt syge eller døende familiemedlemmer i Danmark
  • Personer, der indrejser med henblik på at deltage i et igangværende behandlingsforløb hos sundhedsmyndighederne i Danmark
  • Personer, der skal deltage i en begravelse i Danmark
  • Personer, der skal deltage i en retssag i Danmark

Kilde: politi.dk 

- Den første gang, jeg blev afvist, blev jeg virkelig chokeret. Jeg følte, det var et krydsforhør, jeg skulle igennem, for at forklare at jeg skulle hente mine børn hos deres far, siger Kirstine Risager, der er selvstændig kiropraktor og psykoterapeut, til TV SYD. Hendes eksmand har ikke kørekort, og derfor er hun tvunget til at hente og bringe sine børn, når de skal have samvær med faderen i Flensborg.

Men denne gang gik det ikke. Kirstine Risager ventede flere timer, indtil børnene ankom med bus til grænsen.

Menneskelige rettigheder

Det er ikke et enestående tilfælde. Familien har oplevet flere gange, at de politiske tiltag splitter børnene fra deres far. Kirstine Risagers datter kunne ikke fejre sin fødselsdag med både mor og far. Børnenes far fik ikke lov at komme ind i Danmark for at besøge sine børn.

Hør faderen til Kirstine Risagers børn fortælle om situationen. Artiklen fortsætter under videoen.

 
Video: Nicklas Palner

Det frustrerer Kirstine Risager, at hun ikke kan se en ende på grænselukningen.

- Det har menneskelige konsekvenser, når grænsen bliver ved med at være lukket. Uvisheden og frygten for at det her kommer til at tage lang tid, går mig på. Jeg føler, der må tages et menneskeligt hensyn her. Vi må da have nogle rettigheder, spørger hun.

Politisk ordfører, Jesper Petersen, (Soc. Dem), slår fast, at det er en fejl, hvis forældre ikke må passere grænsen for at have samvær med deres børn. Men:

- Man skal gøre sig klart, at vi stadig er nødt til at gå forsigtigt frem. Vi er heldigvis lykkedes i Danmark med at nedbringe smittespredningen relativt godt, når man sammenligner os med andre lande, men vi kan stadig sætte dette over styr. Vi skal ikke signalere et overmod, lyder det fra politikeren, der dog gerne vil se på mulige løsninger for eksempelvis ægtefæller.

Dertil mener Kirstine Risager, at det er vigtigt at kigge på, hvilke relationer folk har til hinanden.

- Vi lever i 2020, hvor det er en naturlig ting at have en partner. Man behøver ikke nødvendigvis at være gift nu om dage for at være i et forhold, siger hun.

quote

Jeg magter ikke endnu en afvisning ved grænsen.

Kirstine Risager, selvstændig, Aabenraa

Et brev

Der er flere i grænselandet, som er fanget i samme situation som den lille familie fra Aabenraa, ved Kirstine Risager. Hun har derfor skrevet et brev til flere sønderjyske borgmestre og partier i grænselandet. Hendes opfordring er, at det skal være nemmere at krydse grænsen for at være sammen med sine nærmeste.

Formanden for Slesvigsk Parti, Carsten Leth Schmidt, har efterfølgende skrevet et åbent brev til statsministeren. Han argumenterer for, at familiebesøg skal være et anerkendelsesværdigt formål nok til at krydse grænsen.

Det konservative folketingsmedlem, Niels Flemming Hansen, mener, at man må se på praktiske løsninger, så der ikke opstår tvivl ved grænsen, når familier ønsker at passere den. 

- Min og Konservatives holdning er, at man selvfølgelig skal have en fornuftig vurdering af, hvad et anerkendelsesværdigt formål er. I det her tilfælde med familien fra Aabenraa, der tænker jeg, at et brev måske kunne være en mulighed. Det kan man så fremvise ved grænsen, og så må man køre videre, siger han til TV SYD.

Og det er Kirstine Risager enig i.

- Jeg synes, det er en rigtig god ide med et brev. Deri kan der jo stå på tro og love, at jeg skal hen til en bestemt adresse, og så ved alle også, hvor jeg er, siger hun.

Den danske grænse er lukket til den 10. maj, og lige nu ved Kirstine Risager ikke, hvornår hendes børn igen skal se deres far.

- De plejer at se ham hver uge, men lige nu ved jeg ikke, hvornår næste gang bliver. Jeg magter ikke endnu en afvisning ved grænsen, for det er så ubehageligt.