TV der bevæger dig

COVID-19

Fanø vil åbne mere

Fanø vil gerne have lov til at gå lidt længere, næste gang, der skal slækkes på de strenge regler for, hvad man må og ikke må i corona-land.

Fanø vil gerne have lov til at gå lidt videre, når der skal lukkes op for aktiviteterne efter corona-karantænen. Foto: Colourbox

– Vi har god plads og gode rammer, og så har vi ikke haft covid-19-smittede i ugevis. Det er en skam, hvis alle dele af landet skal behandles, som om det var Nørrebro, siger borgmester Sofie Valbjørn fra Alternativet til TV SYD.

Man må forstå Nørrebro som borgmesterens metafor for et tætbefolket sted, for Nørrebro var vist ikke med i den forgangne uges politiindsats mod store folkemængder.

Det var derimod Islands Brygge og såmænd også butikstorvet i Lakolk på Rømø lidt syd for Fanø.

– Jeg kan ikke svare for, hvad de gør på Rømø, siger borgmester Sofie Valbjørn og fortsætter:

– Men vi kan jo se på, hvordan det gik hos os i påsken. Vi sagde til vores gæster, at de var velkomne, men under særlige forudsætninger. Vi trykte nogle flyers og delte dem ud ved færgen, og Brugsen ansatte nogle kundeguider, der hjalp kunderne med at overholde reglerne om social afstand, fortæller borgmesteren.

Læs også Lokale på Fanø til turister: Bliv væk!

Antallet af gæster i påsken i år var kun faldet til det halve. Man bliver nødt til at sige kun, for mange hoteller, cafeet og restauranter har set deres omsætning ryge helt i kælderen. Et af de steder er Kellers Badehotel, der var klar til den første sæson uden pågående renoveringer eller andre forstyrrende elementer.

– Vi sad den 9. marts og kiggede på hinanden og sagde, at I år bliver det til noget. Det gjorde det så ikke, for 2 dage efter lukkede statsministeren landet, fortæller Lars Bonde fra Kellers.

Læs også Enigt byråd slår fast: Sommerhusejere og turister er velkomne på Fanø

De fleste medarbejdere er sendt hjem på lønkompensation, og chefen selv prøver at tjene lidt til huslejen ved at lave take-away, selvom badehotellet slet ikke er gearet til det. Alligevel ved han ikke om han vil springe til, hvis borgmesteren får sin vilje og får lov til at åbne lidt mere end andre steder.

– Jeg ved det sgu ærligt talt ikke, fortæller han.

– Selvfølgelig håber vi på, at det hele kommer igang igen, men jeg er så alligevel i tvivl om, hvornår det er rigtigt at lukke op. Det er jo hverken sort eller hvidt, og der er mange, der har en mening om det, fortæller Lars Bonde.

Optimistisk borgmester

Men borgmesteren er optimist.

– Det handler ikke om at åbne op, før det er forsvarligt. Men vores virksomheder arbejder på højtryk på at finde løsninger. En cafe har lavet en ekstra låge til deres gårdhave, så man har en særskilt ind- og udgang. Vi kunne holde hovedgade lukket for trafik hele sommeren, så cafeerne og madstederne kunne servere udenfor og så videre, siger Sofie Valbjørn.

– Mange har sagt til mig, at vi riskerer at blive overrendt, hvis vi får lov til at åbne mere end andre. Men det var ikke det, der skete i påsken, siger borgmesteren.

Om hun så tror på, at hendes idé har nogen fremtid for sig?

– Jeg har da lov til at prøve, siger hun til TV SYD

Mest sete på tvsyd.dk