Fantastiske frivillige: Grøn Koncert genopstår digitalt

Frivillige bag Grøn Koncert længes så meget efter den årlige turné, at de har bygget koncertpladsen i Kolding i computerspillet Minecraft.

Hvert år bruger tusindvis af frivillige deres sommer på at rejse rundt med Muskelsvindfondens grønne koncerter. Men i år er den slags som bekendt ikke tilladt, da store forsamlinger som Grøn Koncert er aflyst som følge af corona-smitten.

Det har dog ikke afholdt nogle af de koldingensiske frivillige fra at opbygge koncertpladsen i udkanten af Kolding alligevel. Næsten da.

quote

Alle andre frivillige kan få lov til at føle, at de er med på grøn, selvom de ikke kan komme afsted.

Samantha Josephine Eileen Karen Stvalle, frivillig i Muskelsvindfonden, Kolding

- Vi har bygget den i Minecraft, fordi vi kommer til at savne Grøn Koncert rigtig meget. Det er for, at man ligesom kan få lov at føle, at man er der selv og stadigvæk få en lille smule følelse af, at man kan komme afsted, siger Samantha Josephine Eileen Karen Stvalle, der er frivillig i Muskelsvindfonden, til TV SYD.

Minecraft

  • I computerspillet minecraft styrer man en figur, som kan for eksempel lave bygninger, opfinde kreationer, bygge kunst og angribe hinanden.
  • Det overordnede mål i spillet er at samle ressourcer og bygge ting, bygninger, eller hvad man ellers finder på, for at overleve.
  • Spillet er solgt i over 200 millioner eksemplarer.
  • Microsoft købte spillet i 2014 for 2,5 milliarder dollars.

(Kilde: Wikipedia)

Hun er IT-supporterelev, bosiddende i Kolding og en del af det team, som knokler løs hvert år med at bygge og pille scenen ned, når Muskelsvindfondens grønne koncerter turnerer hen over landet i juli.

Sammen med sin kæreste Ulrik Westergaard Duus, der er ophavsmand til ideen om at genskabe koncertpladsen i Minecraft, har hun og tre andre bygget Koldingudgaven af Grøn Koncert i det populære computerspil. De gik i gang langfredag i påsken, har indtil videre hver især brugt over 70 timer på projektet og er endnu ikke færdige. Hvornår det sker, ved Samantha Josephine Eileen Karen Stvalle heller ikke.

- Vi har ikke sat deadline på, men vi skal gerne være færdige til 17. juli, hvor vi skulle have været i Kolding, siger hun.

Ulrik Westergaard Duus og Samantha Josephine Eileen Karen Stvalle, begge frivillige i Muskelsvindfonden, har bygget Grøn Koncert i Kolding i computerspillet Minecraft.
Ulrik Westergaard Duus og Samantha Josephine Eileen Karen Stvalle, begge frivillige i Muskelsvindfonden, har bygget Grøn Koncert i Kolding i computerspillet Minecraft.
Foto: Privatfoto

Den virtuelle udgave af Koldings Grøn Koncert er så tæt på virkeligheden, som det næsten kan lade sig gøre. Samantha og kæresten har i kraft af deres detailkendskab til pladsen formået at bygge landskabet i Minecraft med blandt andet indgangspartier, toiletter, madboder og scener.

Pladsen bygges i størrelsesforholdet 1:2 og med udgangspunkt i de officielle plantegninger.

- Alle andre frivillige kan få lov til at føle, at de er med på grøn, selvom de ikke kan komme afsted, siger Samantha, der streamer online på sin Twitch-profil (MissSammyCat) og deler videoer på de frivilliges interne Facebookside. 

- Det er en erstatning for at komme på Grøn Koncert, men jo ikke det samme. Man får ikke alle krammene, alle de musikoplevelser og fællesskabet, sukker Samantha, der i år i stedet skal tilbringe sommerferien i sommerhus og derhjemme.

Hun oplyser, at Minecraft-universet kan bruges til virtuel reality senere. Altså hvor man med VR-briller kan bevæge sig rundt i cyberspaceversionen af koncertpladsen i Kolding.

Formand: Fantastiske frivillige

Formand for Muskelsvindfonden, Simon Toftgaard Jespersen, har selv været inde på den virtuelle udgave af Grøn Koncert, og han er imponeret. Ikke blot over detaljerigdommen.

- Det er et megafedt initiativ. Det gør mig simpelthen så glad og bekræfter mig bare i, hvad vi har gang i med vores fantastiske frivillige. De knokler hvert år en vis legemsdel ud af bukserne for at få vores events i gang. De lever og ånder for det fællesskab, der er på Grøn Koncert og andre af vores arrangementer, siger Simon Toftgaard Jespersen til TV SYD.

Han har været inde i Minecraft og konstateret, at det ligner meget godt de ting, han kender fra pladsen i Seest, hvor han den 17. juli skulle have åbnet ballet. Så han kan godt sætte sig ind i de frivilliges afsavn.

- Det er meget sigende, at når de ikke kan få lov at bygge det med deres bare næver, bygger de det virtuelt. De elsker at arbejde mange, mange timer i døgnet to uger om året. Det udtrykker meget godt, hvad det er for nogle mennesker, vi har at gøre med, siger han.

quote

Det er et megafedt initiativ. Det gør mig simpelthen så glad og bekræfter mig bare i, hvad vi har gang i med vores fantastiske frivillige.

Simon Toftgaard Jespersen, formand for Muskelsvindfonden

Simon Toftgaard Jespersen er ligesom Samantha og kæresten fra Kolding, og han har brugt de fleste af sine somre på Grøn Koncert. Koncertpladsen i Kolding har derfor altid haft en særlig plads i hans hjerte.

- At stå på scenen i Kolding, min hjemby, og byde velkommen, er også årets højdepunkt for mig, siger han og tilføjer:

- At de nu har bygget i Minecraft bekræfter mig i, at det er lige præcis den indsats, vi kommer til at mangle. Hvis ingen gad at være frivillig, ville vi mangle det hvert år - corona eller ej. Så ville Muskelsvindfonden ikke være det, den er i dag.