Mandag lukker Slesvig-Holsten delvist ned. Her får du et overblik

Turister skal forlade delstaten. Fra mandag træder et helt nyt sæt coronarestriktioner i kraft i delstaten Slesvig-Holsten. Danmark fraråder ikke nødvendige rejser til hele Tyskland.

Alle turister, der er indlogeret på et hotel i fastlandet i Slesvig-Holsten, skal checke ud inden mandag aften ved midnat, mens turister på øerne får en længere frist til at komme derfra.

-Alle de steder, hvor du kan bo som turist, lukker fra i morgen. Så hvis man overnatter som turist, så får hotellet en bøde, hvis de ikke overholder reglen. Det er nemlig hotellerne, der har ansvaret for at sikre, at deres overnattende gæster ikke er turister, siger Clemens Teschendorf, der er pressemedarbejder i Flensborg kommune.

Det betyder også, at hvis man har et anerkendelsesværdigt formål som arbejde eller skal til en begravelse og i den forbindelse bor på et hotel, så er der mulighed for at søge dispensation, lyder det fra Clemens Teschendorf, der udybber:

- Men grænsen og grænsehandlen er ikke lukket, og du kan også gå i gaden i Flensborg, hvis du overholder reglerne. Det er vigtigt for os at holde gang i økonomien.

Han fortæller, at det i princippet ikke er forbudt at besøge og overnatte ved familiemedlemmer. Men hvis man gør det, strider det imod, hvad regeringen forsøger at gøre i delstaten.

- Folk skal ikke besøge familiemedlemmer eller opsøge sociale sammenkomster. Man forsøger at lukke ned for den sociale aktivitet, og det er derfor, at alle unødvendige rejser frarådes på det kraftigste, siger Clemens Teschendorf.

Dermed er det nu både Udenrigsministeriet i Danmark og regeringen i Slesvig-Holsten, der fraråder alle unødvendige rejser til delstaten. 

Pressetalsmand Clemens Teschendorf på Flensborg rådhus
Pressetalsmand Clemens Teschendorf på Flensborg rådhus

Efter en stigning i smitte i den nordtyske delstat har regeringen i Slesvig-Holsten følt sig nødsaget til at indføre en lang række restriktioner for at begrænse smitten.  Med en smitte på 54 pr. 100.000 indbyggere har Danmarks Udenrigsministerium allerede ændret rejsevejledningerne til Slesvig-Holsten, men nu går den tyske delstat skridtet videre og lukker Slesvig-Holsten delvist ned.

Dermed skal alle turister forlade hotellerne mandag d. 2. november på nær dem, som overnatter som turist på øerne. For dem gælder følgende tidsfrister:

  • Inden 5. november, hvis man blev indkvarteret inden 29. oktober.
  • Inden 4. november, hvis man blev indkvarteret den 29. eller 30. oktober.
  • Inden 3. november, forudsat at man blev indkvarteret den 31. oktober.

Forbuddet gælder til 30. november.

Familiebesøg er kraftigt frarådet

Den delvise nedlukning indebærer også, at forsamlingsloftet sættes ned til ti personer, hvor der højst er medlemmer fra to husstande repræsenteret. Disse regler gælder både offentlig og privat.

- Det betyder, at hvis du fx vil besøge et familiemedlem i Slesvig-Holsten, og fx din bror også vil besøge familiemedlemmet, så må du ikke det, da I så er tre husstande, der mødes, siger Clemens Teschendorf og understreger:

- Det er kraftigt frarådet, at man besøger familie. Det er jo ikke fordi, man synes, det er sjovt, men man har set en smittestigning, som har gjort det nødvendigt. Det er for at knække kurven. Vores sygehuse kan godt klare det nu, men hvis stigningen sker eksponentielt, så kan det blive et problem.

Restauranter, museer og barer lukker

Derudover lukker en hel del af det sociale liv i den nordtyske delstat ned. Her er der blandt andet tale om restauranter, barer, biografer, dyreparker, museer og kasinoer, som lukker fra mandag. 

- Det er virkelig alvorligt, og man er nødt til at få sat en stopper for smitten. Det er hårdt for restauranter, hoteller osv. Men vi får et problem, hvis smitten stiger, siger Clemens Teschendorf.

Også fitnesscentre og svømmehaller lukker.

Biblioteker, skoler og butikker holder åbent

I delstaten har man valgt at holde skoler og butikker åbne, fordi butikkerne er vigtige for at holde økonomien i gang, og det er vigtigt for børn og unge, at skoletilbud er åbne, forklarer Clemens Teschendorf.

- Man holder det åbent, fordi det var hårdt, sidst de ting lukkede ned. Derfor har man valgt at holde de ting åbne, fordi skolen betyder meget for børn og unge.

Forbundskansler Angela Merkel skal mødes med ministerpræsidenterne for delstaterne i Tyskland d. 11 november for at evaluere på restriktionerne.

Du kan læse mere om restriktionerne i Slesvig-Holsten på delstatsregeringens hjemmeside schleswig-holstein.de, hvor du kan læse om restriktionerne på tysk og engelsk. 

Fraråder rejser til Tyskland

Det er ikke kun Slesvig-Holsten, der på denne måde lukker ned. Det gælder med mindre variationer hele Tyskland. Danmarks udenrigsministerium fraråder alle ikke-nødvendige rejser til hele Tyskland.