Fodboldklubber kæmper for at overleve coronavirus

Topklubber har ingen indtægter, men mange udgifter. For nogle klubber kan det blive afgørende, om sæsonen bliver spillet færdig.

Corona-krisen har punkteret fodbolden. Den seneste kamp blev spillet 9. marts, og klubberne ved ikke, om de får lov til at spille sæsonen færdig. 

- Det er en meget speciel situation, hvor vi spiller med blind makker. Der er stort set ingen indtægter, så vi har kun indflydelse på omkostningerne. Sponsorerne er lige så hårdt ramte, som vi er, og lige nu kan vi ikke engang fortælle dem, om vi spiller i superligaen eller i 1. division i næste sæson, siger Brian Bo Knudsen, som er administrerende direktør i Esbjerg fB. 

Esbjerg fB ligger næstsidst i Superligaen og er i risiko for at rykke ned, uanset om kampene bliver spillet eller ej. Sønderjyske og AC Horsens er også i farezonen, selv om de ligger lidt højere i tabellen, mens Vejle Boldklub ligger på førstepladsen i den næstbedste række. 

Risikerer at krakke

Klubberne håber at spille de sidste kampe i juni og juli. Men det afhænger af statsministerens beslutninger senere på ugen, og der er ingen garantier. Lande som Holland, Belgien og Frankrig har opgivet at spille fodbold igen i denne sæson.

quote

Risikoen for konkurser blandt fodboldklubber er helt sikkert steget.

Jesper Jørgensen, partner i Deloitte og ekspert i fodboldøkonomi.

Superligaklubben Hobro har erklæret, at klubben går konkurs, hvis det også sker i Danmark. Direktørerne i Esbjerg fB, Sønderjyske, Horsens og Vejle udtaler sig noget mere optimistisk end deres kollega i Hobro. Men generelt kan man ikke afvise fodboldkonkurser, siger Jesper Jørgensen, som er partner i Deloitte og ekspert i fodboldklubbernes økonomi.

- Risikoen for konkurser blandt fodboldklubber er helt sikkert steget. Sådan er det jo overalt i erhvervslivet, måske bortset fra medicinalindustrien. Alle klubber er under et benhårdt pres, både store og små klubber, og det helt store spørgsmål er, om klubberne kan tegne sponsorater til næste sæson, siger Jesper Jørgensen. 

Uden tilskuere

Klubberne går blandt andet glip af billetsalg og tv-penge, når der ikke spilles fodbold. Foreløbig er større forsamlinger forbudt indtil september, så hvis fodbolden kommer i gang snart, bliver det uden tilskuere. Og det er ikke kun salget af billetter, der forsvinder.

- Sponsorerne vil jo gerne kunne samles på stadion, for deres støtte handler også om at netværke med hinanden. Det er en del af produktet, og ingen ved, hvornår det kan lade sig gøre igen, siger Jesper Jørgensen. 

Hidtil har alle klubber haft hjemsendt langt de fleste medarbejdere med lønkompensation fra staten. Hos blandt andre Esbjerg og Sønderjyske er spillerne netop kommet på græs igen, så de kan træne i små grupper. Mens salgsarbejdet står meget stille, siger Klaus B. Rasmussen, som er administrerende direktør i Sønderjyske Elitesport. 

quote

Det er afgørende for alle sportsklubber, hvordan det går med sponsorater til næste sæson. Det er naivt at tro, at klubberne får de samme driftsbudgetter som før coronakrisen

Klaus B. Rasmussen, administrerende direktør i Sønderjyske Elitesport.

- Vores sælgere er hjemsendt, og vi tager ikke kontakt til sponsorerne nu, hvor de er i en speciel situation. Af respekt for dem venter vi til efter genåbningen. Men det er afgørende for alle sportsklubber, hvordan det går med sponsorater til næste sæson, og det er naivt at tro, at klubberne kan have de samme driftsbudgetter som før coronakrisen, siger Klaus B. Rasmussen.

Fredag var Divisionsforeningen til møde med kulturminister Joy Mogensen (S) om en mulig genåbning af topfodbolden. Men ministeren kunne ikke love, at der bliver fløjtet kampe i gang foreløbig. 

Status i de enkelte klubber

TV SYD har kigget på de højest rangerende fodboldklubber i Syd- og Sønderjylland. Tre af dem ligger i Superligaen, men risikerer at miste deres position, mens tre andre har store ambitioner om at avancere. 
 

AC Horsens: Klubben har en lille omsætning i forhold til de øvrige superligaklubber, og der var et lille underskud i det seneste regnskab. Til gengæld var der små overskud i årene før, og klubben har ikke tradition for at lave store økonomiske satsninger.

Horsens ligger nummer ti i Superligaen med fare for at rykke ned i 1. division, hvor indtægterne er lavere, ikke mindst fra tv. Klubben har forholdsvis lave tilskuertal, så det er primært tv, sponsorer og spillersalg, der skal give penge. Under coronakrisen er spillerne og store dele af administrationen sendt hjem med lønkompensation.

- Jeg synes, vi er i en udmærket stand økonomisk set, men det er uundgåeligt, at krisen vil koste os penge, siger AC Horsens' administrerende direktør Kristian Nielsen til TV SYD.
 

Sønderjyske: Efter otte år i træk med overskud kom Sønderjyske Fodbold ud af regnskabsåret 2018/2919 med et minus på 8,7 millioner kroner. Men samlet set har Sønderjyske Elitesport, som også omfatter elitehåndbold (både damer og herrer) samt ishockey, haft overskud otte år i træk.

Klubben har samlet penge ind blandt fans og virksomheder, og der er foreløbig rejst knap 1,2 million.

Rent sportsligt har Sønderjyske haft en særlig evne til at overleve. Men klubben ligger tæt på bunden af Superligaen og risikerer nedrykning for første gang siden oprykningen i 2008.

Langt de fleste ansatte har været sendt hjem med lønkompensation, men spillerne er nu tilbage på træningsbanen.

- Efter mange år med overskud står vi pænt rustet til denne modgang, og der er et godt sammenhold i landsdelen. Men lige nu er der flere spørgsmål end svar, siger Sønderjyskes administrerende direktør Klaus B. Rasmussen til TV SYD.
 

Esbjerg fB: Klubben har haft ondt i økonomien i en årrække. I 2016 havde Esbjerg et underskud på knap 37 millioner kroner, året efter var der 25 millioner i minus, og i 2018 var der et minus på 9,5 millioner.

Esbjerg har derfor flere gange lånt penge til driften for at betale løn og regninger – og undgå konkurs. Til gengæld præsenterede klubben i marts et overskud på tre millioner for 2019, hvor klubben nød godt af spillersalg og sidste sæsons bronzemedaljer. Succesen byggede i høj grad på klubbens egne talenter. 

Nu ligger Esbjerg ligger næstsidst, blot to point foran Silkeborg. Esbjerg kan nå at redde sig med en stærk præstation i slutspillet, men ender holdet sidst i grundspillet, ser det umuligt ud. 

Den trofaste storsponsor Claus Sørensen Gruppen stopper som hovedinvestor med udgangen af næste sæson. Men virksomheden har eftergivet gæld for 30 millioner og støtter med 20 millioner kroner i år og 10 millioner næste år. Klubben leder nu efter en ny hovedinvestor, og der ledes både i ind- og udland.

De fleste medarbejdere, også spillertruppen, har været sendt hjem under coronakrisen. Men tirsdag vendte spillerne tilbage for at træne i små grupper. 
 

Vejle Boldklub: Vejlenserne rykkede ud af Superligaen efter kun ét år, men kom alligevel ud af 2019 med et plus på 11 millioner kroner. Det er det største overskud i VB’s historie. Vejle har ellers mistet store tv-indtægter efter nedrykningen, men klubben har tjent godt på spillersalg og øgede sponsorindtægter.

Vejle Boldklub ligger klart nummer ét i 1. division og er favorit til oprykning. Men måske bliver sæsonen annulleret. Så det kan i sidste ende blive afgjort administrativt, om klubben rykker op.

Spillerne og næsten alle medarbejdere er hjemme med lønkompensation. Under coronakrisen har klubben appelleret til sine fans om at handle hos klubbens lokale sponsorer.

- Det er hårdt at ligge næsten død i så lang tid. Men vi glæder os over, at vi for nylig præsenterede et flot regnskab, så vi kom flyvende ind i en svær tid, siger VB's administrerende direktør Henrik Tønder til TV SYD.
 

FC Fredericia: Klubben har uden afbrydelse ligget i 1. division siden oprykningen i 2002. Økonomien er lige så stabil, uden de store udsving. Med ni point op til naboerne fra Vejle er der en spinkel chance for oprykning til Superligaen, men det ligner mest endnu et år i den næstbedste række.

Midt under coronakrisen har Fredericia Kommunen givet klubben en stor opmuntring: Kommunen sætter gang i byggeriet af en ny, overdækket tribune med plads til 1400 tilskuere på klubbens hjemmebane Monjasa Park. 
 

Kolding IF: Klubben er oprykkere til 1. division og ligger lunt i tabellen efter en fornem sæsonstart. Det ligner altså hverken oprykning eller nedrykning. Koldingenserne har oprustet siden årsskiftet, så spillerne nu er på deltid og har mere tid til fodbolden. 

Kolding IF spiller på et gammelt stadion og er presset af Divisionsforeningens krav om at få varme i græsset og bedre stadionlys. Der er tilsyneladende politisk vilje til at opfylde disse krav, mens coronakrisen næppe gør KIF’s drømme om nye tribuner og moderne VIP-lokaler mere realistiske.