TV der bevæger dig

COVID-19

For første gang i 61 år: Ingen lysfest i Haderslev i år

- Det er med tungt hjerte, at vi aflyser, siger borgmester H.P. Geil (V) til TV SYD om 4. maj-traditionen Haderslev Lysfest der droppes pga. corona.

Årets lysfest i Haderslev aflyses for første gang i 61 år. Arkivfoto.

Årets lysfest i Haderslev aflyses for første gang i 61 år. Arkivfoto.

1 af 2

For første gang i 61 år bliver der ikke lysfest i Haderslev den 4. maj om aftenen. 

På kasernepladsen samles normalt ca. 10.000 mennesker til den traditionelle markering af befrielsen 4. maj, den største markering i Danmark. 

-Det er historisk på en meget trist måde, for hverken regn, slud eller blæst har kunnet stoppe Lysfesten, men nu er en virus altså årsag til, at Lysfesten aflyses for første gang i 61 år, siger Haderslevs borgmester H.P. Geil (V).

75 året for befrielsen

At det netop er i år, der bliver aflyst er ekstra ærgerligt, da det i år er 75-året for Danmarks befrielse.

Arrangementet føjes dermed til den efterhånden lange liste over arrangmenter og begivenheder, der er aflyst på grund af situationen med coronavirus.

Det er historisk på en meget trist måde, for hverken regn, slud eller blæst har kunnet stoppe Lysfesten, men nu er en virus altså årsag til, at Lysfesten aflyses for første gang i 61 år.

H.P. Geil, Borgmester (V), Haderslev Kommune

- Det var en svær beslutning. Vi havde krisemøde i går aftes, og det var med tungt hjerte, at vi besluttede at aflyse lysfest i år, siger H.P. Geil til TV SYD.

Lysfesten er et årligt samlingspunkt i Haderslev, hvor tusindvis af deltagere markerer befrielsen og overværer det spektakulære lysshow, militærets parade og går i fakkeltog. 

- Det vil ikke være det samme at se det på en skærm

Arrangørerne, Haderslev Kaserne og Haderslev Kommune, overvejede også, om lysfesten kunne rykkes online:

- Der var tale om, om vi skulle lave det virtuelt og sende det ud online. Men det vil aldrig blive det samme at se det på en skærm og så se det i virkelighenden. Det er vi nødt til at erkende, siger borgmesteren til TV SYD.

Sikkerhedspolitisk topmøde også aflyst

Også det sikkerhedspolitiske topmøde, der er en nyere tradition i samme forbindelse, bliver aflyst. Det skulle være afholdt i Harmonien samme dag med 400 deltagere.

-Set i lyset af den situation, som coronakrisen har medført, er det ikke forsvarligt at afholde, hverken Lysfest eller Sikkerhedspolitisk topmøde, siger garnisonskommandant på Haderslev Kaserne, oberst Lars Mouritsen.

Derfor har man besluttet at aflyse begge arrangementer. Aflysningen sker nu, så de mange medvirkende og deltagere ikke bruger unødige ressourcer på at foreberede de to begivenheder.

Mest sete på tvsyd.dk