Første vacciner kommer til Danmark om få dage - Jutta på 96 år er klar

Der er corona-vacciner på vej til Danmark efter jul. På et plejehjem i Filskov sidder 96-årige Jutta Christiansen klar til at modtage en af dem.

De første covid-vacciner kommer til Danmark om få dage, så de første danskere allerede kort efter jul kan vaccineres. Om 96-årige Jutta Christiansen fra Filskov bliver en af dem, er endnu meget usikkert. Men hun glæder sig til, at det bliver hendes tur.

- For så kan jeg begynde at bevæge mig mere ud, når det hele lukker mere op igen, siger hun.

quote

Det der med krammere synes jeg, man savner.

Jutta Christiansen, 96 år, plejehjemsbeboer

Den 96 (et halvt)-årige kvinde flyttede ind på Filskov Friplejehjem for to måneder siden - samme dag, som nye restriktioner satte en stopper for besøg på plejehjemmet. Det har derfor været en noget anden tid end forventet for Jutta Christiansen.

- Jeg har følt mig indespærret eller indeklemt over ikke at kunne få besøg af min familie og ikke kunne komme sammen med de andre beboere, fortæller hun.

Tryg ved vaccinen

Hun føler sig tryg ved vaccinen, som hun regner med at få af sin praktiserende læge. Og så glæder hun sig bare til at kunne se hele familien igen.

- Jeg glæder mig til at se andre mennesker. For jeg har et stort behov for at være sammen med andre. Det der med krammere synes jeg, man savner, siger Jutta Christiansen.

Mandag godkendte EU-Kommissionen en coronavaccine fra Pfizer og BioNTech, der nu skal leveres til alle medlemslandene. I alt vil Danmark indtil videre modtage 1,5 millioner doser af vaccinen - en af dem havner sikkert på Jutta Christiansens skulder.

Hjælp til de ældre

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, forventer, at effekten af coronavaccinen hurtigt vil kunne ses i faldende smittetal blandt personer i risikogrupper.

- Der er alvorlige udbrud på flere plejehjem og blandt de allerældste, og dér tror vi, at vi vil se en effekt, når vi går i gang med vaccinationerne, siger Søren Brostrøm mandag i en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen.