Forsamlingsforbud bliver på 100

Torsdag aften står det klart, at forsamlingsforbuddet ikke som planlagt hæves til 200 personer for visse arrangementer fra 8. august.

Forsamlingsforbud forbliver på 100. Det sker på trods af, at regeringen havde en plan for at hæve forbuddet, men øget smitte i samfundet har bremset planen, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Det er den seneste tids stigende antal tilfælde af smitte med coronavirus i Danmark, der får regeringen til at bremse planen, der ellers var lagt for forsamlingsforbuddet for to måneder siden.

Dengang blev Folketingets partier enige om, at forsamlingsforbuddet blev 100 personer pr. 8. juli. Og altså 200 personer pr. 8. august for visse arrangementer.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) tilføjede dog dengang, at "hvis vi ser, at epidemien blusser op igen, er en opstramning af forsamlingsforbuddet noget af det første, vi vil se på".

Og det er altså nu blevet tilfældet. Ifølge sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) handler det om at bevare kontrollen med coronavirus.

- Epidemien tager til globalt og flere steder i Europa, og den seneste tid har vi set en stigning i antallet af danskere, der er smittet med coronavirus.

- Det er afgørende, at vi bevarer den gode position, Danmark er i, hvor vi har epidemien under kontrol, siger Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Lempelsen ville have medført, at man til arrangementer, hvor deltagerne primært er stående, kunne have været op til 200 mennesker samlet.

I forvejen er en række begivenheder, hvor folk primært sidder ned, undtaget forsamlingsforbuddet - herunder fodboldkampe.

Professor: Det er fornuftigt ikke at lempe forsamlingsforbuddet

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet, er det en fornuftig beslutning. Særligt set i lyset af de seneste dages smittetal.

- Det er netop de store forsamlinger, vi har været bekymret for, og som vi også fremadrettet skal bekymre os om, siger han.

Jan Pravsgaard Christensen siger, at det kan ende med at blive nødvendigt at sænke grænsen for forsamlingsforbuddet yderligere. Måske endda helt ned på 50, som det tidligere har været tilfældet.

Meldingen kommer, efter at en række partier har ytret ønske om, at grænsen ikke hæves pr. 8. august.

Det gælder eksempelvis regeringens støttepartier, SF og Enhedslisten, samt Dansk Folkeparti. Partierne har til Jyllands-Posten udtalt, at regeringen bør trække i håndbremsen.

Også Statens Serum Institut (SSI) har meldt ud, at grænsen ikke bør sættes op lige nu.