Forsamlingsloftet sænkes til 10 personer, der indføres påbud om mundbind i alle offentlige rum og grænsekontrollen skærpes

Forbud mod salg af alkohol efter klokken 22, krav om at bære mundbind på alle indendørs offentlig steder, og forsamlingsloftet sænkes fra 50 til ti personer.

Der blev konstateret 859 nye smittede i hele Danmark med coronavirus fredag. I de 14 kommuner TV SYD dækker er smittettallet også det højeste nogen sinde med 456 smittede fredag. Det er det højeste antal smittede på én dag nogensinde. 

Brug af mundbind indedørs på alle offentlig steder

På et pressemøde i Statsministeriet klokken 18.30 oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) en række tiltag og restriktioner i kampen mod covid-19.

Blandt andet indføres der krav om brug af mundbind indendørs på alle offentlige steder. Det gælderi detailhandelen som storcentre, biografer og ungdomsuddannelser og i sundhedsvæsnet. Kravet gælder fra den 29. oktober.

Her skal du huske at bære mundbind fra torsdag den 29. oktober:

* Ungdomsuddannelser, voksen- og videregående uddannelser. Må tages af i undervisningen.

* Kulturinstitutioner såsom biblioteker og museer.

* Biografer. Må tages af, når man sidder ned.

* Supermarkeder.

* Sygehuse og læger.

* Partybusser.

* Al offentlig transport.

* Restauranter, caféer og barer. Mundbind må tages af, når man sidder ned.

Kilde: Statsminister Mette Frederiksen (S)/Ritzau

Fra mandag forbud mod salg af alkohol efter kl. 22

Der bliver forbud mod at sælge alkohol fra kiosker og restaurationer efter klokken 22 og gælder fra på mandag.

Grænsekontrollen skærpes

Desuden intensiveret grænsekontrollen. Personer fra højrisikolande skal kunne fremvise en negativ coronatest, der er under 72 timer gammel, når de passerer grænsen med et anerkendelsesværdigt formål. Der bliver gjort undtagelser for grænsependlere.

Stikprøvekontrollen ved indrejse i Danmark bliver desuden intensiveret.

Alle tiltag gælder frem til mandag den 2. januar.

Øget test af udenlandsk arbejdskraft

Udenlands arbejdskraft som ofte rejser hen over grænsen skal testes oftere. Det betyder, at tilsynet med virksomheder med mange udenlandske medarbejdere øges, og der kommer ekstra fokus på arbejdernes boligforhold for at forebygge smittespredning.

Forsamlingsloftet sættes ned til 10

Fra på mandag bliver det desuden ulovligt at afholde og deltage i arrangementer, hvor der er flere end ti personer til stede. Forsamlingsloftet sættes ned fra 50 til 10 personer og gælder de næste fire uger. 

- Det vi hver især gør som mennesker nu, kommer til at afgøre, hvordan hele Danmark kommer igennem efteråret og vinteren, siger statsministeren.

Statsministeren understreger, at vi står et bedre sted end i foråret, hvor Danmark og verden lukkede ned, selvom smittetallet er højere nu, da vi ved mere om virusset, og hvordan vi omgås den.

Stejl stigning i smitten

Kontakttallet er steget til 1,2, siger sundhedsminister Magnus Heunicke på pressemødet.

- I fire ud af fem regioner vil vi have meget stejle stigninger i smitten med risiko for eksponentielle stigninger, hvis vi ikke griber ind.

- Vi skal forberede os på en akut og drastisk stigning i indlæggelsestallene, siger europæiske ekspeter, siger Magnus Heunicke.

Alle der kan opfordres til hjemmearbejde

Både private og offentlige arbejdspladser opfordres til, at medarbejdere arbejder hjemmefra i det omfang. det er "muligt og hensigtsmæssigt".

Åbner 'krigskassen' med mia. til erhverslivet

Finansminister Nicolai Wammen siger, at der fortsat er stor usikkerhed for dansk økonomi:

- Omkring 800.000 danske arbejdspladser er direkte afhængige af vores eksport. Der er mange, der bekymre sig for, hvad der skal ske med deres arbejdspladser.

- Vi ved godt, at når vi laver nye restriktioner, så vil det ramme virksomhederne. Men hvis ikke vi går dette nu, så ser vi ind i en situation, hvor vi måske skal tage endnu mere alvorlige restriktioner i brug, siger Nicolai Wammen.

Regeringen vil sikre hjælpepakker til de virksomheder, der nu igen bliver ramt af det skærpede forsamlingsforbud fra tidligere 50 personer til nu 10 personer.

Samtidig vil regeringen i finansloven bruge penge fra "krigskassen" på 9,2 milliarder kroner til at hjælpe dansk erhvervsliv og de danske arbejdspladser bedst muligt igennem krisen, siger Nicolai Wammen.

Regeringen fastholder tilskuerloft på 500 ved elitesport

I forbindelse med de nye coronarestriktioner holder regeringen frem til 2. januar fast i, at der til arrangementer inden for elitesport maksimalt må være 500 personer til stede.

Den såkaldte superligaordning, der tillod mere end 500 tilskuere til fodbold-, håndbold- og andre sportsbegivenheder, var i forvejen suspenderet frem til udgangen af oktober. Den er altså nu forlænget til at gælde resten af året.

Foreningslivet fortsætter - men med begrænsninger

I idræts- og foreningslivet må der være 50 børn eller unge samlet, men frem til nytår må maksimalt 10 voksne være samlet.

- Vi tænker meget over, hvordan vi får os alle sammen igennem dette efterår. I foråret vidste vi, at sommeren kom. Nu har vi årstiden mere imod os, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på fredagens pressemøde.

- Vi er optaget af, at så mange så muligt kan komme ud og røre sig og få nogle kulturoplevelser. Kulturlivet fortsætter, men vi ved godt, at mange er udfordret.

- Vi giver ikke op - vi skal igennem det

- Trods nye restriktioner vil danskerne fortsat kunne gå på restaurant og i biografen. Børn vil kunne gå til idræt, og skolen vil fortsat have åbent på mandag. Det skal hjælpe til, at danskerne kan komme igennem et ny, svær periode med corona, siger Mette Frederiksen.

- Det er ikke en mulighed at give op. Det er ikke muligt at lave regnestykket, at en masse mennesker må dø, så vi kan undgå restriktioner. Det vil vi ikke.

- Vi skal igennem det. Det gjorde vi i foråret, og nu appellere jeg til, at vi ranker ryggen og gør det igen. Vi kan godt det her, siger Mette Frederiksen.

Her er et overblik over restriktionerne:

  • Forsamlingsforbuddet sænkes fra 50 til ti personer i hele landet. Det gælder fra mandag i foreløbig fire uger.
  • Der indføres forbud mod at sælge alkohol i detailhandlen og kiosker efter klokken 22.
  • Der indføres krav om brug af mundbind eller visir indendørs på alle offentlige steder fra 29. oktober frem til 2. januar. Det gælder blandt andet i supermarkeder, ungdomsuddannelser og sundhedsvæsnet.
  • Kravet om mundbind eller visir i den offentlige transport forlænges til 2. januar.
  • Restauranter, barer og caféer skal fortsat lukke klokken 22 i hele landet frem til 2. januar.
  • Der er krav om mundbind eller visir, når man står eller går på en restaurant, bar eller café frem til 2. januar. Det gælder både gæster og ansatte.
  • Der er forbud mod at indtage alkohol i busser - herunder partybusser.
  • Der er skærpede besøgsrestriktioner på sygehuse og plejehjem. Syv kommuner i Nord- og Vestjylland har indført besøgsforbud på alle plejehjem.
  • Både private og offentlige arbejdspladser opfordres fortsat til at lade medarbejdere arbejde hjemmefra i det omfang, det er "muligt og hensigtsmæssigt".
  •  Alle danskere opfordres til ikke at ses med mere end ti forskellige personer den kommende tid.

Kilde: Statsminister Mette Frederiksen (S).

/ritzau/