Fradrag på overnatninger, oplevelser og mad skal hjælpe branchen i gang

Brancheorganisationen for hotel-, restaurations- og turismebranchen foreslår blandt andet et oplevelsesfradrag, som skal få branchen ud af coronakrisen.

Måske kan du snart trække det fra i skat, hvis du vil en tur på restaurant, i sommerhus eller på badehotel.

I hvert fald hvis det står til Horesta, der er brancheorganisationen for hotel-, restaurant- og turismeerhvervet.

Horesta er kommet med en række forslag til, hvordan en hårdt trængt branche skal komme ud af coronakrisen. Heriblandt forslaget om et oplevelsesfradrag for voksne på 18.700 kroner.

Horesta foreslår:

  • Oplevelsesfradrag på 18.700 kroner til køb af blandt andet hotelophold og restaurantbesøg
  • De nuværende hjælpepakker skal udvides og forlænges for virksomheder i turisme- og oplevelseserhvervet
  • Virksomheder i turisme- og oplevelseserhvervet skal fritages for betaling af afgifter som energiafgifter og ejendomsskatter i 2020 og 2021
  • Momsen på overnatninger og bespisning skal nedsættes til samme niveau som vores nabolande i hvert fald frem til udgangen af 2022
  • De offentlige bevillinger (stat og kommuner) til markedsføring af turisme- og oplevelseserhvervet skal tredobles for 2020 og 2021

Ifølge formand for Horesta Syddanmark, Sten Slot, haster det med at redde en branche, der styrtbløder.

– Vi foreslår et oplevelsesfradrag i stil med håndværkerfradraget. Så hvis du går ud og spiser, så gemmer du kvitteringen til den dag, hvor du skal gøre skatten op, siger Sten Slot til TV SYD.

Men et oplevelsesfradrag kræver vel også, at der bliver brugt penge, og det gør der jo ikke lige nu?

– Det er klart, at der skal åbnes op på den eller anden måde, for at fradraget kan virke. Men forbrugerne har jo nogle penge nu, der ikke er brugt, og som ret hurtigt kan komme i spil, når der bliver åbnet igen, siger Sten Slot.

Et af de forhold, der gør det ekstra svært for branchen, er usikkerheden.

– Regeringen har ikke meldt noget ud om, hvor mange der må være samlet, når vi åbner 10. maj. Kom nu med nogle klare udmeldinger. Må man holde et bryllup med 100 mennesker eller en konfirmation til juni? Det her er jo ikke en produktionsvirksomhed, hvor man bare kan sætte en vare på lager og så bruge den igen i morgen, siger Sten Slot til TV SYD.

quote

Jeg ved ikke, hvordan jeg skal beskrive det. Vi har aldrig oplevet noget lignende.

Sten Slot, formand, Horesta Syddanmark

– Grænserne skal pinedød åbnes

Et af de steder, hvor coronakrisen kradser, er på Vestkysten, som er hårdt ramt, fortæller Sten Slot.

– For Jylland er Vestkysten jo et af de store turistområder med masser af indtægter. Det hul kan danskerne ikke lukke, uanset om de holder ferie hjemme i Danmark. Derfor skal vi også pinedød have åbnet grænserne, siger Sten Slot.

Desuden foreslår Horesta, at momsen for hoteller bliver sat ned i stil med vores nabolande.

– Vi bliver nødt til at sætte momsen ned ligesom vores nabolande, så vi kan være konkurrencedygtige. I vores nabolande har de sat momsen for hoteller ned, så det bliver svært at konkurrere med, siger formand for Horesta Syddanmark, Sten Slot, til TV SYD.

I Danmark er momsen på hoteller og restauranter 25 procent, hvilket er det højeste i Europa. Til sammenligning er momsen i Sverige 12 procent, mens tyskerne betaler 7 procent i hotelmoms og 19 procent i restaurantmoms. Norge har som følge af coronakrisen nedsat hotelmomsen fra 12 til 8 procent.