Frisør knoklede i døgndrift - nu skal hun tilbagebetale coronastøtte

Frisør Lene Bodilsen fra Royal Salonen i Vejle skal tilbagebetale 69.000 kroner af coronahjælpepakke, fordi hun og medarbejderne arbejdede i døgndrift, da salonen åbnede efter tvangslukning.

Opdateret med svar på kritik fra Erhvervsstyrelsen

Royal Salonen i Vejle var ligesom alle andre af landets frisører tvangslukket fra den 18. marts frem til 20. april på grund af coronavirus. 

Derfor søgte indehaver Lene Bodilsen kompensation via den hjælpepakke, der skulle hjælpe selvstændige igennem de første tre måneder af corona-krisen. Hun fik 69.000 kroner, nemig  23.000 kroner pr. måned.

Pengene skulle blandt andet dække løn og husleje, hvis man som selvstændig oplevede et tab i omsætningen på mindst 30 procent i forhold til ens indtægter på samme tid året før.

Men nu skal Lene Bodilsen tilbagebetale pengene. Det har Erhvervsstyrelsen netop givet hende besked om.

- Jeg synes måske ikke, at det er helt rimeligt, da jeg stadig har et tab på små 200.000 kroner efter en tvangslukning, og jeg havde bestemt forstået, at vi ville blive kompenseret for den måned, det endte med, vi ikke måtte holde åbent, siger Lene Bodilsen.

Arbejdede i døgndrift

Grunden til Lene Bodilsen skal tilbagebetale pengene er, at da meldingen om, at de måtte åbne igen den 20. april, kom, arbejdede Lene Bodilsen og hendes tre ansatte i de første uger i døgndrift. 

- Jeg var selvfølgelig meget glad, da de første kunder ringede allerede klokken seks om morgenen for at få en tid, og vi arbejdede mere end tolv timer i døgnet, fordi så mange kunder havde savnet at komme til frisør, fortæller hun.

Det ekstra arbejde betød, at Lene Bodilsen målt på en periode over tre måneder ikke længere havde en tabt arbejdsfortjeneste på mere end 30 procent set i forhold til sidste år. 

- Men jeg havde forstået, at vi uanset hvad, vi ville blive kompenseret for den periode, hvor vi var tvangslukket - altså de knapt fem uger - og at det ikke var målt over en periode på tre måneder - så det ærgrer mig, jeg nu skal tilbagebetale pengene, siger Lene Bodilsen.

Uklare regler

SMV Danmark er hovederhvervsorganisation for de små og mellemstore virksomheder. Administrerende direktør Jakob Brandt mener, at det er helt urimeligt, at eksempelvis frisører med mindre end 30 procents nedgang i omsætningen skal betale hele beløbet tilbage.

- Da frisørerne endelig fik lov at tage sig af de mange kunder, der havde ventet med længsel på at blive klippet, knoklede de løs. Resultatet af deres hårde arbejde er, at i mange tilfælde ender deres samlede omsætningsfald måske ”kun” på 25-27 procent, og så har de ikke længere krav på hjælpepakken og skal betale tusindvis af kroner tilbage. Vi har eksempler på frisører, der har tjent et par tusind kroner over grænsen på de 30 procent og nu skal betale 69.000 kr.oner tilbage. Det er helt og aldeles urimeligt, siger Jakob Brandt i en pressemeddelelse.

SMVdanmark oplyser, at de siden april har rykket mange gange for at få Erhvervsstyrelsen til at bekræfte, at den tvangsnedlukkede periode skulle forstås som en selvstændig periode præcis som med ordningen for faste omkostninger. Men styrelsen svarede først efter halvanden måned, og da var det for sent for frisørerne at indrette sig efter de nye retningslinjer.

Erhvervsstyrelsen afviser kritik

Kritikken preller imidlertid af på Erhvervsstyrelsen, der mener, at styrelsens nsøgningsvejledning på Virksomhedsguiden har været tydelig om, at det er en betingelse for kompensation, at virksomheden forventer et omsætningstab:

- Det er komplicerede regler, og jeg har stor forståelse for, at virksomhederne kan have svært ved at forstå dem. Min grundholdning er, at vi altid kan kommunikere bedre. På dette punkt mener jeg nu, vi har gjort, hvad vi kunne. 

SMV Danmark har fået klar og tydelig vejledning herom, både mundtligt og skriftligt. Første gang de henvendte sig, var reglerne ikke besluttet, og vi kunne derfor ikke svare. Da de henvendte sig anden gang, fik de svar inden for fire dage, siger Katrine Winding, direktør for Erhvervsstyrelsen.