Frisør om at skulle tjekke kunders coronapas: - Det bliver mærkeligt

Tirsdag genåbner flere liberale serviceerhverv, men inden kunderne må blive klippet, få lavet tatoveringer eller få massage skal coronapasset vises frem, og det bliver anderledes, mener frisør.

De sidste spejle bliver pudset, inden den store genåbning tirsdag. I tre lange måneder har Tina Kristiansen ventet på, at saksen igen kan svinges i hendes tre frisørsaloner.

Hun er indehaver af salonerne Zazu - Hair by Tina K, som ligger i henholdsvis Horsens, Nordenskov og Krogager. Med 13 ansatte, der alle har gået hjemme på lønkompensation, glæder Tina Kristiansen sig til at byde kunderne velkomne igen.

Hun må dog først gribe saksen og klippe de lange lokker af, når kunderne har fremvist et coronapas. Den oplevelse bliver speciel for frisøren.

- Det at skulle lege politi og sige at jeg skal se deres pas, inden de kommer ind, det bliver lidt mærkeligt og grænseoverskridende, siger Tina Kristiansen.

Uvant rolle

Netop det at frisører og andre liberale erhvervsdrivende pludselig får en anden rolle, end de er vant til, kan virke ubehagelige for nogle, mener Sanne Linke Møller, der er psykolog.

- Frisørerhvervet er vant til at servicere folk og ikke kontrollere, og derfor har man normalvis ikke en autoritet over for sine kunder. Det kan være en ganske uvant rolle at blive pålagt en pligt, som i dette tilfælde skal udføres, siger hun.

quote

Jeg skal ikke vise coronapas der, men han skal her, og så kan vi jo så tage i Bilka bagefter.

Tina Kristiansen, frisørindehaver, Zazu - Hair by Tina K

I Tina Kristiansens frisørsaloner håber hun ikke, der opstår trælse situationer, når coronapasset skal vises.

- Vi er jo et servicefag, hvor vi er vant til bare at tage imod kunderne, men nu skal vi være sikre på, at alting er i orden først. Jeg håber bare, at kunderne kommer og har coronapasset klar, og de er glade for at kunne blive klippet igen, siger frisøren.

Coronapas her, men ikke der

Der er ingen tvivl om, at frisørindehaveren smiler ved tanken om, at hendes ansatte igen kan møde ind på arbejde, og kunderne kan blive klippet. Men ifølge Tina Kristiansen giver coronapasset ikke mening.

- Hvis nu jeg tager ned til banken og snakker med dem, og så bankmanden måske kommer her og bliver klippet senere. Jeg skal så ikke vise coronapas der, men han skal her, og så kan vi jo så tage i Bilka bagefter. Det er lidt mærkeligt, siger hun, men slår samtidig fast, at hvis det er metoden, der skal til, for at hun kan åbne, så tjekker hun gerne sine kunders coronapas.

Et gyldigt coronapas for en tur hos frisøren skal kunne fremvise en negativ covid-19 test, der er maks 72 timer gammel. Det kan også være en positiv covid-19 test, der er mindst 14 dage gammel og højest 12 uger gammel, og ellers skal man have fået to stik i armen og fremvise et gennemført vaccinationsforløb.