"Fritaget"-badge er for småt og kommer alt for sent

Sundhedsstyrelsen har lanceret et officielt badge, der fortæller, at bæreren er fritaget for mundbind. Men det kommer alt for sent ifølge foreningen SIND i Sønderjylland.

Fingrene løber over klaverets tangenter, når 23-årige Line Pharao Stein spiller en hjemmekomponeret melodi. Hun har ADHD og Aspergers på autismespektret. Det betyder, at hun er nærmest hypersensitiv med alle sanser.

- Det kan være lugte, det kan være lyde eller bare det at have tøj på. Det kan trigge en reaktion. Så bare den varme, som et mundbind giver, gør, at jeg slet ikke kan fokusere på det, jeg skal, siger Line Pharao Stein, der blogger om det at have Aspergers syndrom.

quote

Jeg er bange for at få skældud af fremmede mennesker.

Line Pharao Stein, Aabenraa

Siden coronarestriktionerne også betød et krav om mundbind i det offentlige rum, har Line Pharao Stein vægret sig ved at komme ud.

- Jeg ved, jeg ikke kan rumme at blive mødt med dømmende blikke fra folk, der ikke kender til mig og mine udfordringer. Derfor vil jeg hellere blive hjemme og komme ud så lidt som muligt.

Men Line Pharao Stein er ligesom alle andre nødt til at købe ind. Og selvom mundbindet trigger angstereaktion og ekstremt ubehag, vælger hun alligevel at tvinge sig selv til at bære det.

- Det er svært...

Hun trækker vejret dybt. Det er tydeligvis svært for hende at tale om.

- Med min diagnose må jeg gerne lade være med at have mundbind på, men folk kan ikke se min diagnose, så jeg er bange for at få skældud af fremmede mennesker.

For lille og for sent

For Line Pharao Stein er badget ikke en hjælp. Hun mener nemlig ikke, det er tydeligt nok.

- Jeg plejer at joke med, at jeg hellere skulle have et stort blinkende neonskilt over hovedet, for dét kan andre se. Badget er en fin idé, men det er alt for lille. Folk ser det manglende mundbind, før de kan se et badge. Og så er farverne for svage.

Der har igennem lang tid været et ønske om, at myndighederne lavede et tydeligt mærke, som folk uden mundbind kan bære for at vise, at de retmæssigt går uden mundbind. Ifølge foreningen SIND i Sønderjylland er det godt, at badget nu er kommet, men det er alt for sent.

- Man burde have taget højde for det langt tidligere. Der er mange af vores brugere, der har været udsat for angreb og skældud. Det kan man nok klare, hvis man ikke har en psykisk diagnose. Men for vores brugere kan det betyde, at de bliver så angste, at de lukker sig helt inde, siger Anne Hvidberg Jørgensen, der er formand for Foreningen SIND i Sønderjylland.

TV SYD har foreholdt Sundhedsstyrelsen kritikken. Styrelsen har ikke givet et konkret svar på kritikken, men i et skriftligt svar lyder det fra enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Niels Sandø:

- Vi har været i løbende dialog med patientforeningerne om behovet for et badge. Konklusionen i slutningen af 2020 var, at der var et behov. Derfor satte vi produktionen i gang.