TV der bevæger dig

COVID-19

Gadepræst kører ud med kaffe, samtaler og håb

Signe Toft er gadepræst i Vejle og bruger lige nu sine arbejdsdage på at køre rundt i gaderne på en Christiania-cykel og dele kaffe og samtaler ud.

Signe Toft er klar til at cykle ud i Vejles gader. Foto: Pernille Leftes, TV SYD

Normalt bruger Signe Toft meget af sin arbejdsdag på at snakke med borgere i Vejle på væresteder og varmestuer. Hendes officielle titel er korshærs- og diakonipræst i Vejle Provsti, men til dagligt kalder hun sig gadepræst.

Men lige nu er få ting, som de plejer at være på grund af covid-19. Det gælder også Signe Tofts arbejdsdag. Værestederne og varmestuerne er lukket, så i stedet cykler hun afsted på sin Christiania-cykel, der er læsset med varm kaffe og kakao, mad til udsatte borgere og samtaler.

- Vi må selvfølgelig alle sammen finde alternative løsninger på, hvordan vi kan være kirke, og hvordan kirken kan komme ud til folket. Især også her i påsketiden, siger Signe Toft.

Nye kommer til

Christiania-cykel bliver også normalt brugt i gadepræstens arbejde, men lige for tiden er hun afsted flere gange om ugen. På turene møder hun både kendte ansigter fra varmestuerne og værestederne, men siden coronavirussen lukkede meget af Danmark, er nye borgere også begyndt at komme forbi præstens cykel til kaffe og snak.

Bag på Signe Tofts jakke kan man læse, at hun er præst for gadens folk. Foto: Pernille Leftes, TV SYD

- Det her med at komme og blive mødt af en, der gerne vil tale, oplever jeg kan have stor betydning for mange, fortæller Signe Toft.

Nogle af samtalerne handler om hendes arbejde som gadepræst, men der bliver også snakket om coronavirussens konsekvenser. Signe Toft oplever, at mange lige nu er ensomme og har et afsavn. 

 

Læs også Mette Frederiksen: Danmark kan være på vej mod gradvis åbning efter påske

Håb og optimisme

På sine ture rundt i Vejles gader tager præsten sine forholdsregler og har håndsprit med, som både hun og borgerne kan bruge før kaffen indtages, og så gør hun sit bedste for, at den gode samtale holdes på afstand.

I dag er et af samtaleemnerne statsministerens tale i går, som løftede sløret for, at der er en chance for, at landet gradvist kan begynde at åbne efter påsken. Det giver optimisme og håb i gadebilledet. Og det er også to ting, som Signe Toft håber at give videre til dem, hun møder på sin vej:

- Det håber jeg i hvert fald, at jeg kan give ved at komme ud. Altså netop at være med til at bringe håb.

Mest sete på tvsyd.dk