Genbrugspladserne er lukkede: Nu smider folk bare deres affald

Borgmester ønsker at få genåbnet genbrugspladserne. KL - Kommunernes Landsforening - har nu spurgt Sundhedsstyrelsen, om det kan lade sig gøre på en corona-sikker måde.

Lukket land. Genbrugsstationerne i stort set hele Danmark er lukkede. På grund af faren for at sprede coronavirussen. 

- Folk stod alt for tæt på hinanden for at komme af med deres affald og kom også for tæt på vores medarbejdere, siger driftleder Kræn Thomsen, Din Forsyning i Varde.

quote

Det er ekstremt meget. Vi måtte have en lastvogn med grab til at fjerne det.

Genbrugsvejleder om affaldsmængden i Outrup ved Varde mandag. 

Så Herrens ud

Men selv om alle 28 genbrugspladser og ubemandede miljøstationer i Varde Kommune er lukkede, så bliver de sidstnævnte flittigt brugt. Folk smider bare deres affald ved siden af. 

- Fredag tjekkede vi vores miljøstationer, og der så ryddeligt ud. Men så kom weekenden, og mandag så der Herrens ud alle steder for nu at sige det på godt dansk, siger Kræn Thomsen.

 

Her er et foto taget ved den ubemandede miljøstation i Næsbjerg ved Varde.
Her er et foto taget ved den ubemandede miljøstation i Næsbjerg ved Varde.
Foto: Din Forsyning - Varde

Appel: Vent med affaldet 

En af de ansatte genbrugsvejledere, Klaus Flyvbjerg, fortæller, at de måtte fjerne rigtig meget affald, som flød ved miljøstationen i Outrup. De vejede det. Vægten slog ud på et ton.  

- Det er ekstremt meget. Vi måtte have en lastvogn med grab til at fjerne det, siger han.  

- Jeg har fuld forståelse for, at folk føler, at de gerne vil af med det affald, de har efter oprydning i haven eller i kælderen, men jeg vil gerne appellere til - i denne tid - at man venter med at komme af med affaldet, til vores genbrugspladser er åbne igen, siger Kræn Thomsen.  

Prøver at genåbne 

Nu prøver flere borgmestre som Jesper Frost Rasmussen (Venstre) i Esbjerg at få genåbnet genbrugspladserne, så borgerne kan komme af med deres affald på lovlig vis.  

- Men det skal selvfølgelig ske på sådan en måde, at vi kan styre det, så der ikke kommer så mange borgere ind på genbrugspladsen ad gangen, siger han.

- Som det er nu, kører vi selvfølgelig efter de nationale retningslinjer, men hvis vi må åbne genbrugspladserne på en corona-forsvarlig måde, jamen så gør vi det, siger driftleder i Din Forsyning - Varde, Kræn Thomsen. 

Ud med de gamle madrasser og stole. Selv om det her er lukket land. 
Ud med de gamle madrasser og stole. Selv om det her er lukket land. 
Foto: Finn Grahndin

Ingen affald over grænserne, tak 

Jesper Frost Rasmussen ønsker dog ikke at gå enegang og genåbne genbrugspladserne i Esbjerg. Han ønsker fælles fodslaw med de andre kommuner, så folk ikke kører over kommunegrænser til den kommune, der vover at åbne genbrugspladserne her, mens nabo-kommunen stadig har lukket dem. Han bifalder derfor, at KL - Kommunernes Landsforening - har sendt en forespørgsel til Sundhedsstyrelsen.  

- Jeg håber, vi får en hurtig tilbagemelding fra KL, så vi kan komme i gang igen. Med respekt for at vi skal holde afstand til hinanden. Men det tror jeg også godt, at vi kan styre på vores genbrugspladser, siger Jesper Frost Rasmussen.