Givskud Zoo kæmper for sin overlevelse - private donerer penge til parken

Givskud Zoo er begyndt at tage imod donationer fra privatpersoner. Den 8. juni åbner parken igen for gæster.

De seneste par måneder har Givskud Zoo været helt tom for gæster, og det er gået hårdt ud over parkens økonomi, det fortæller direktør Richard Østerballe.

- Jeg kan godt være nervøs for, vi ikke er i stand til at tjene penge nok til at overleve til næste år, men jeg håber og tror på, det kan lade sig gøre, fortæller han.

Ifølge Richard Østerballe kommer krisen under alle omstændigheder til at gå ud over parkens udvikling, da projekter for ti millioner kroner er stoppet.

Underskud på ti millioner kroner

Lige nu er parken ved at gøre klar til, at der fra den 8. juni igen kan komme gæster. Givskud Zoo må lige nu tage imod besøgende i bil, men det har Richard Østerballe tidligere afvist, fordi han ikke synes, det var en fornuftig måde at åbne på.

Som det ser ud lige nu, vil genåbningen blive uden udenlandske gæster, som normalt udgør 20 procent af parkens besøgende. Derfor håber man på, at der vil komme flere danske gæster end normalt.

- Det er altafgørende, vi kommer i gang i juni. Vi tjener 70 procent af vores omsætning i højsæsonen, og får vi ikke gang i den, så har vi ingen penge, indtil  vi åbner igen næste år, siger Richard Østerballe.

Lige nu er parkens underskud omkring ti millioner kroner, men bliver det meget større, begynder det at blive et problem.

- Hvis vi kan åbne og tjene det, vi tror og håber på, så giver det et underskud på 15 millioner kroner, og så går jeg ikke konkurs, men så må vi låne pengene et sted.

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: TV SYD

Private donationer

Flere af parkens ansatte har været sendt hjem med lønkompensation, mens der også er vedtaget en hjælpepakke på 48 millioner kroner til landets zoologiske haver.

Men nu er en ny form for økonomisk hjælp begyndt at komme i Givskuds retning: Parken opfordrer private til at donere penge, hvis man har mulighed for det.

- Vi er meget taknemmelige for al støtte, der kan hjælpe os med at sikre dyrene og parken, siger Richard Østerballe. I alt er der doneret 450.000 kroner, i alt fra småbeløb og helt op til 10.000 kroner.

- Jeg tror på, det kan lade sig gøre. Vi tripper i hvert fald for, det kan blive 8. juni, så vi kan komme i gang.