TV der bevæger dig

COVID-19

Derfor er grænsevirksomheder bekymrede over statsministerens udmelding

Regeringen oplyste mandag aften, at de er i gang med at se på risikoen, når folk rejser til Danmark for at arbejde. Det vækker bekymring hos sønderjyske virksomheder.

Direktøren blev hurtigt bekymret for sine 200 tyske medarbejdere og fabrikken, da han mandag aften hørte statsministerens udtalelse om grænsen. Foto: Thomas Sejstrup Hoffmann-Møller, TV SYD

Der kan være flere restriktioner på vej i forhold til den dansk-tyske grænse. Sådan lyder det i hvert fald på statsministerens udmelding mandag aften.

- Grænserne vil fortsat være lukkede, så vi skærmer os for smitte udefra. Derfor er vi også i gang med at se på, hvordan vi kan minimere den risiko, der kan være, når folk rejser til Danmark for at arbejde, sagde Mette Frederiksen på mandagens pressemøde, hvor en delvis genåbning af Danmark blev præsenteret.  

Det bekymrer virksomheder i Sønderjylland, hvor mange tyskere hver dag pendler til for at arbejde.

I Tinglev ligger fabrikken Contiga, der producerer betonelementer til byggepladser i hele landet. Her er 200 af medarbejderne tyskere, som hver dag kører 12 kilometer over grænsen for at arbejde i Danmark.

Så jeg mangler naturligvis et svar på, om der kommer restriktioner her ved grænsen. Og i givet fald – hvordan bliver de?

Karsten Rewitz, administrerende direktør, Contiga

De tæller en stor del af fabrikken i Tinglev, for med i alt 300 medarbejdere på Contiga vil fabrikken blive hårdt ramt, hvis grænsen lukkes for pendlerne fra nabolandet.

- I yderste konsekvens, hvis mine medarbejdere ikke kan komme frem til virksomheden, så bliver vi stort set nødt til at lukke fabrikken, fortæller direktør Karsten Rewitz.

Appellerer til at forhold minder om hinanden

I alt pendler 14.000 nordtyskere hver dag over grænsen ifølge Region Syddanmark.

Derfor er Contiga ikke ene om at stå med bekymringerne for, hvad der kan blive af yderligere restriktioner.

Læs også Tyskland lukker grænsen til Danmark

Tønder Kommunes borgmester, Henrik Frandsen (V), er også urolig over risikoen for, at regeringen vil lukke for den dansk-tyske grænse. Derfor håber han, at statsministeren vil tage det med i sine betragtninger, at den danske og den tyske situation minder meget om hinanden.

- Tyskland har styr på coronasituationen, mens man i Sverige har valgt en anden tilgang, der ikke passer ind i den danske. Derfor appellerer jeg til, at hvis, og jeg understreger hvis, man arbejder på en grænselukning, at man så har blik for, at det er en anden situation her i Sønderjylland, siger Henrik Frandsen.

Rammer flere i erhvervslivet

En begrænsning af, hvem der må køre over grænsen, kommer ikke kun til at ramme fabrikken i Tinglev, mener direktøren. For hvis deres produktion må stoppe, eller køre på lavere blus, så kan de ikke længere forsyne 60 byggepladser rundt i landet med materialer.

- Så kan vi ikke levere betonelementer, så går byggepladser i stå, og dernæst rammer det medarbejdere og så håndværkere på byggepladserne. Så jeg mangler naturligvis et svar på, om der kommer restriktioner her ved grænsen. Og i givet fald – hvordan bliver de?, siger Karsten Rewitz.

Beskæftigelsesministeriet fortæller onsdag til TV SYD, at de kommer med en udmelding om grænsetiltag en af de kommende dage.

Mest sete på tvsyd.dk
Resten af Danmark