Halvdelen af kunderne forsvandt: Nu har bådsalg alligevel slået rekord

Bådsalget stiger under coronapandemien. Det har de mærket hos Reese Marin i Aabenraa, hvor salget er steget med 20 procent i forhold til normalen.

Normalt er halvdelen af de kunder, der træder ind ad døren i bådforretningen Reese Marin i Aabenraa, fra Tyskland. 

Men der er ikke meget normalt ved 2020, og det oplevede bådhandler Henrik Reese særligt i foråret.

- Vi havde netop været på messe i Düsseldorf og bestilt en bunke både, og så kom corona og lukkede for vores tyske kunder. Det var en lidt skræmmende situation, siger Henrik Reese.

For med de tyske kunder ude af billedet ville det se sort ud for Reese Marin. Men i takt med, at aflysningerne fra de tyske kunder strømmede ind, steg antallet af danske kunder.

- Nu har vi totalt udsolgt. Vi har ikke en eneste båd tilbage i Reese Marin. Og det kan være svært at skaffe flere både, fortæller Henrik Reese.

Henrik Reese fra Reese Marin har aldrig haft så mange danske kunder som under corona-krisen
Henrik Reese fra Reese Marin har aldrig haft så mange danske kunder som under corona-krisen
Foto: Tue Wettergreen-Paltorp, TV SYD

Tre gange normalen

Den store stigning i salget af både kan blandt andet aflæses i udstedelsen af de såkaldte speedbådsbeviser. I juni måned i år har Dansk Sejlunion udstedt næsten tre gange så mange beviser som i juni måned sidste år.

- I løbet af årets første seks måneder har vi samlet udstedt 5.200 speedbådsbeviser. Det er lige så mange, som vi udstedte i hele 2019. Så der er rigtigt stort tryk på i år, siger Christian Lerche, direktør i Dansk Sejlunion, der står for landsregistret over dueligheds- og speedbådsbeviser. 

Rift om bådpladser

Også i Kolding har havnemester Lars Guldberg oplevet den store interesse for at komme ud på vandet

- Vi har fået 138 nye kunder siden nytår. I 2019 havde vi 118 i alt, og vi må desværre allerede nu afvise nye kunder til næste sæson, siger Lars Guldberg.

På lystbådehavnen i Sønderborg er det den samme historie. Ifølge Havnemester Helge Skaar har 2020 slået rekorder.

- Lige nu har vi færre pladser tilbage, end vi har haft i årevis. Det er svært at skaffe de bådpladser, som folk gerne vil have. Flere af de nye sejlere er unge familier, der ikke kunne komme afsted på ferie, og som derfor har besluttet at prøve sejlerlivet, fortæller han.

quote

Det er jo ligesom en campingvogn på vandet. Vi tager det helt stille og roligt og det er sådan et dejligt tempo.

Ditte Grotum Jorsal, Sønderborg

Aflyst USA-rejse blev til bådkøb

For familien Grotum Jorsal i Sønderborg var det lige præcis en aflyst ferie, der fik dem til at kigge efter en båd.

- Vi skulle have været til bryllup i USA og efterfølgende kørt på tværs af landet i en autocamper. Men det måtte vi ikke og så måtte vi finde på noget andet, fortæller Anders Grotum Jorsal

Anders Grotum Jorsal har sejlet kapsejlads i mange år, men hans kone Ditte Grotum Jorsal er ikke sejler. Ikke før i år. Men nu har det bidt sig fast.

- Det er jo ligesom en campingvogn på vandet. Vi tager det helt stille og roligt og det er sådan et dejligt tempo. Anders kigger f.eks. aldrig på sin telefon, når vi er på båden, siger hun.

Usædvanlig krise

I Aabenraa er det ifølge Henrik Reese helt usædvanligt, at et krise-år bliver til et boom-år for bådhandleren.

- Normalt er vi jo de første, der får bank, for en båd kan man undvære. Og vi er også den sidste branche, der kommer igang igen efter en krise. Men altså ikke i år, siger han.

De danske kunder, der har handlet båd hos Reese Marin, har ifølge Henrik Reese reageret på manglende rejsemuligheder, udsolgte sommerhuse og usikkerhed ved stopfyldte campingpladser.