Her er der over et døgns ventetid på PCR-test

Der er stor efterspørgsel på PCR-test for coronavirus, og i nogle regioner er der dages ventetid på test. Heriblandt i Region Syddanmark.

Smittetallene skyder i vejret, og efterspørgslen på PCR-test stiger ligeså.

Men det ser ikke ud til, at PCR-testsystemet kan følge med, da man hverken i Region Syddanmark eller Region Sjælland kan få en PCR-test samme døgn, hvis ikke man er nær kontakt til en coronasmittet.

Og ved nogle centre er der tre, fire eller helt op mod syv dages ventetid på at kunne blive podet i svælget for covid-19.

Det viser en oversigt fra Statens Serum Institut (SSI). Der er tale om et dataudtræk fra søndag morgen, og ventetiderne kan således have ændret sig i mellemtiden.

Regeringen har en målsætning om, at 80 procent skal have adgang til en coronatest inden for 24 timer, og at 80 procent skal have svar, dagen efter at testen er foretaget.

Den ambition bliver i øjeblikket ikke indfriet for en række områder, viser dokumentet. Dog er det muligt i stort set hele Region Nordjylland at få tid til en PCR-test med kort varsel, og det samme gør sig gældende i det meste af Region Midtjylland.

I Region Hovedstaden skal de, der ønsker at blive PCR-testet, i hovedparten af tilfældene vente til det næste døgn, før der er ledige tider.

Hvis man er nær kontakt, kan man ofte få en hurtigere tid.

PCR-testcentret i Ringsted er blot ét eksempel på, at det er muligt at få en testtid samme dag, hvis man har været nær kontakt til en smittet, mens man ellers skal vente i fire døgn, før der er ledige tider at bestille.

Presset på systemet kommer i en periode, hvor antallet af positive coronatest er steget voldsomt.

Den seneste uge har der været flere end 3000 nye smittetilfælde per døgn, hvilket er omkring tre gange så højt som smittetallene en måned forinden.

PCR-test er den type, hvor man bliver podet via munden, og svaret kommer typisk inden for et døgn.

Det er dog også muligt at få en lyntest, også kaldet kviktest, hvor man podes i næsen. Her kommer svaret typisk efter et kvarter.

Men lyntestene er mere usikre end PCR-testene, og derfor opfordres man til at få foretaget en PCR-test, hvis man er nær kontakt eller har symptomer på coronavirus.

Region Syddanmark