TV der bevæger dig

COVID-19

Hjemmeplejen ramt af corona: - Det er det værste tidspunkt

Det er blevet svært at finde personale til at dække vagterne i hjemmeplejen i Billund Kommune, efter at fem medarbejdere mandag er blevet konstateret smittet med corona.

Hjemmeplejen har fået svært ved at dække alle vagter, efter fem medarbejdere mandag er blevet testet positive for corona. Foto: Louise Mathilde Johnsen, TV SYD

De varme hænder er blevet sværere at finde i Billund Kommune. Mandag blev fem medarbejdere i hjemmeplejen testet positive for corona og sendt hjem, og det er en udfordring, når borgerne stadig har brug for pleje.

Det er det værste tidspunkt, det kan ramme på. Det er et kæmpe puslespil, som vi forsøger at få til at gå op.

Pia Mejborn, områdechef for voksenstøtte i Billund Kommune

- Det påvirker vores vagtplaner. Udover de smittede, der er sendt hjem, er der også medarbejdere hjemsendt, fordi de har været i nærkontakt med de smittede. Lige nu mangler vi både en aften- og en nattevagt, og så mangler vi tre dagvagter i morgen, siger Pia Mejborn, der er områdechef for voksenstøtte i Billund Kommune.

Læs også Smitteudbrud i hjemmeplejen: Tre borgere og fem medarbejdere er testet positiv

Hun har blandt andet ansvaret for den kommunale hjemmepleje i Billund Kommune, og smittestigningen blandt medarbejderne har betydet, at flere har måtte udskyde deres planlagte ferier.

- Det er det værste tidspunkt, det kan ramme på. Vi er midt i uge 42, og meget personale er hjemme for at holde ferie med deres børn. Det er et kæmpe puslespil, som vi forsøger at få til at gå op, siger hun.

Pleje kommer før det lavpraktiske

De manglende medarbejdere betyder, at hjemmeplejen bliver nødt til at prioritere, og her kommer de basale behov i første række.

- Det kan godt være, at der er nogen, der ikke får gjort rent de næste par dage, men borgerne får mad og drikke og bliver passet og plejet, som de skal selvfølgelig, siger Pia Mejborn.

Medarbejdere fra andre plejecentre i kommunen er trådt ind for at hjælpe til. De tager på besøg hos borgerne, men uden at komme i kontakt med andre medarbejdere fra de afdelinger, hvor der er blevet konstateret smitte.

Smittespredning sætter medarbejderne i beredskab

Den seneste uge er der kun kommet flere smittede i Billund Kommune. Tirsdag er der 116 smittede per 100.000 indbyggere, og det kommer af flere lokale udbrud.

Jeg tror, det gør, at vi rykker tættere sammen og er enige om, at den her opgave, den skal vi bare løse.

Pia Mejborn, områdechef for voksenstøtte i Billund Kommune

- Det giver en ekstra forsigtighed, og man husker på, at man ikke skal slække på retningslinjerne. Vi skal sørge for at bære værnemidlerne og sørge for at spritte vores hænder og holde afstand. Det er bare nødvendigt, for der er ingen tydelige og entydige tegn på, hvornår man har virus, og hvornår man ikke har virus, siger Pia Mejborn.

Alle medarbejdere i hjemmeplejen bliver nu løbende testet for covid-19 med seks ugers intervaller. Selvom medarbejderne er bekymrede, fortæller Pia Mejborn, at de holder hovedet højt.

- Jeg tror, det gør, at vi rykker tættere sammen og er enige om, at den her opgave, den skal vi bare løse, siger hun.

Mest sete på tvsyd.dk