Horsens Kommune skærer ned på hjælp til 2.500 borgere - men det er ulovligt, siger ekspert

Det kan ifølge en ekspert i socialret være ulovligt, når Horsens Kommune i et brev skærer ned i den hjemmehjælp, som borgere ellers har krav på.

- Vi skriver til dig, da vi er nødt til at reducere din hjælp op til de næste seks uger.

Sådan lyder det i et brev, som Horsens Kommune har sendt til de af kommunens borgere, der modtager hjemmepleje.

Coronasmitten har nemlig tvunget kommunens varme hænder i knæ og sat sit præg på vagtplanerne.

Men sådan en praksis er ulovlig, lyder det fra Søren Blæsbjerg, der er lektor i socialret ved Aalborg Universitet.

- Hvis man reducerer i hjælpen, så kan man ikke gøre det som et generelt brev. Man kan godt ændre serviceniveauet, men det kræver en individuel vurdering og en ny individuel afgørelse, hvis hjælpen ændres for den enkelte. Så den her praksis er i strid med reglerne og er ulovlig, siger Søren Blæsbjerg.

Brevet

Søren Blæsbjerg henviser blandt andet til et svar fra social- og ældreminister Astrid Krag (Socialdemokratiet) fra 11. januar 2022, hvor hun gør det klart, at kommunerne ikke på den måde kan skære alle over én kam.

Derudover henviser han til Servicelovens paragraf 1 stk. 3, hvor det netop er beskrevet, at hjemmehjælpens karakter og omfang skal bero på en konkret og individuel vurdering af den enkeltes behov.

quote

Er det vigtigere, at der bliver gjort rent på rådhuset, end at der bliver gjort rent ude i svækkede ældres hjem?

Per Tostenæs, chefkonsulent, Ældre Sagen

Ældre Sagen: - Er det vigtigere at få gjort rent på rådhuset?

Hos Ældre Sagen er man fortørnet over Horsens Kommunes praksis, selvom man også har respekt for, at det er en svær situation, som kommunen står i.

- Men vi må også sige, at det ikke er lovligt at ændre på det, man er blevet bevilget. Så hvis der skal ændres i det, så kræver det en ny visitation, siger Per Tostenæs, der er chefkonsulent i Ældre Sagen.

Horsens Kommune fortæller i sit brev, at borgerne kan forvente at få gjort rent hver tredje uge i stedet for hver anden uge. Men ifølge Per Tostenæs er det netop vigtigt for eventuelt svækkede borgere at få gjort rent.

- Derfor kan man spørge retorisk: “Er det vigtigere, at der bliver gjort rent på rådhuset, end at der bliver gjort rent ude i svækkede ældres hjem”, lyder det fra Per Tostenæs.

Efter TV SYD har gjort opmærksom på brevet, vil Ældre Sagen indberette sagen til Ankestyrelsen. Sanktionen kan ifølge Søren Blæsbjerg være, at Ankestyrelsen kan pålægge kommunen at genoptage hjælpen i den oprindelige form. Men det kan hverken føre til økonomisk kompensation til borgeren eller bøde til kommunen.

quote

Vi gør det med blødende hjerte.

Jes Svenningaard, direktør, velfærd og sundhed, Horsens Kommune

Horsens Kommune: - Vi gør det med blødende hjerte

I Horsens Kommune henviser man til, at man er i en ekstraordinær situation, hvor der ikke er andre alternativer.

- Vi gør det med blødende hjerte. Men vores sygefravær på grund af covid-19 er fordoblet på meget kort tid. Det har også ramt vikarbureauerne, så der er ingen at rekruttere, fortæller direktør for velfærd og sundhed i Horsens Kommune, Jes Svenningaard.

Han er fuldt ud bevidst om, at det i Serviceloven står sort på hvidt, at det altid beror på en indviduel vurdering. Men det mener direktøren på området også, at man stadig gør.

- Vi har dog samtidig meldt ud, at vi ikke har sat fagligheden på pause. Vores medarbejdere ude ved borgerne vurderer stadig, om det er sundhedsskadeligt ikke at gøre rent. Den vurdering laver de stadig derude, siger Jes Svenningaard, der fortsætter:

- Det her afgørelsesbrev har vi ikke ressourcer til at sende ud individuelt til alle 2.500. Så på den måde er der da nogle formalia, der ikke er, som de skal være, men vi har ikke noget alternativ. Vi er i en ekstraordinær situation, lyder svaret fra direktøren.

Vi vil gerne høre fra dig

Epidemilov berettigede til lavere blus

Under den første coronanedlukning i 2020 gav regeringen med afsæt i epidemiloven kommunerne lov til at gå over i et nødberedskab på blandt andet ældre- og socialområdet.

Det betød, at kommunerne undtagelsesvist måtte gå ned på lavere blus og afvige fra at levere den service, som borgerne ellers havde krav på og var visiteret til.

Men epidemiloven havde en solnedgangsklausul, der betød, at den ville "løbe ud" 1. marts 2021, og derfor kan kommunerne med coronaen som begrundelse ikke længere retfærdiggøre at skære ned på hjemmehjælpen.

Flere kommuner har gjort det samme

Horsens Kommune er ikke ene om at skære ned på ældreplejen på grund af mange sygemeldinger.

I december beskrev DR, at mindst syv kommuner ligeledes har måttet skære ned på hjemmepleje som en direkte konsekvens af coronasmittede varme hænder.