TV der bevæger dig

COVID-19

Hverdagen nærmer sig i busser og tog

Passagerer i busser og tog kan igen se frem til noget nær normale tilstande. Fra onsdag morgen kører alle busruter efter normale køreplaner hos de store trafikselskaber. DSB indfaser normale køreplaner frem mod slutningen af april.

De fleste busser kører igen efter normal køreplan. Dog er der stadig færre pladser i busserne, så det kan lade sig gøre for passagerere at holde afstand. Foto: Lasse Lund Hansen, TV SYD

Coronavirus har stadig ikke sluppet taget helt i samfundet, men til gengæld bliver grebet nu løsnet en smule fra myndighedernes side. Det kan man blandt andet mærke i den offentlige trafik, hvor normale køreplaner er på vej ind fra tirsdag morgen.

Hos Sydtrafik begynder den nye hverdag for alvor fra onsdag morgen, hvor alle busruter og Vestbanen vender tilbage til normale køreplaner.

- Vi har jo allerede åbnet for normal bybustrafik, og fra i morgen er der også normale køreplaner for for eksempel skolebusser, siger Lars Berg, der er hjemmearbejdende direktør for Sydtrafik.

Den korte udsigt

Trafikselskabets direktør er ganske fortrøstningsfuld med udsigten til, at der skal genåbnes for normal trafik. Også selv om udsigten er noget begrænset.

- Vi har i hvert fald lært en vigtig ting i denne tid, og det er, at der ikke er grund til at planlægge alt for langt ud i fremtiden. Tingene ændrer sig jo hele tiden. Det er meget svært at forudse, hvor meget pres der kommer på busserne. Det bliver jo en ny hverdag. Ingen af os ved helt præcis, hvad det er, vi bliver mødt at fra i morgen af, siger Lars Berg.

Han regner dog med, at en del forældre til skolesøgende børn lige skal se tiden an med hensyn til transport til og fra skole.

- Der vil jo nok være en del, der vælger selv at køre deres børn til og fra skole, mener Sydtrafik-direktøren.

Hos Midttrafik, der blandt andet håndterer busser i Hedensted og Horsens, er meldingen stort set den samme. Det betyder, at alle regionale ruter, lokale ruter og bybusser genoptager deres normale køreplan fra i dag. Onsdag vil skolebusserne følge efter og benytte normal-køreplaner. 

Hos begge selskaber vil der stadig blive kørt med reduceret antal pladser i busserne, indgangen til busserne finder sted via midterdør eller bagdør, og der kan ikke betales med kontanter.

Anbefalinger til rejsende i kollektiv trafik

  1. Gå eller tag cyklen, når det er muligt
  2. Rejs uden for myldretiden, hvor der er bedre plads
  3. Vis hensyn til andre rejsende, når du hoster eller nyser
  4. Husk den gode håndhygiejne
  5. Rejs ikke med kollektiv trafik, hvis du er syg eller formoder at være smittet
Se mere

Gradvist flere tog

For togpassagererne har hverdagen også været præget af corona-krisen. DSB har kørt efter en reduceret køreplan for hele landet. Blandt andet på grund af, at antallet af passagerer i togene er faldet til langt under det normale, og så er køreplanerne også tilpasset, så de er mere robuste over for sygemeldinger blandt personalet.

Tidligt tirsdag morgen lød meldingen fra DSB, at der stadig er færre tog over hele landet, men at der gradvist vil være flere frem mod den 27. april. Se mere detaljeret information her.

 

Mest sete på tvsyd.dk