Indsatte kan snart videochatte med deres familier

Snart kan indsatte i det åbne fængsel i Sønder Omme videochatte. Det er godt for både indsatte og deres børn, mener retsordfører.

Kriminalforsorgen har torsdag meddelt, at man vil tilbyde indsatte i åbne fængsler muligheden for at få udleveret deres telefon i et besøgsrum inden udgangen af påske. Det skal hjælpe de indsatte med at holde kontakten til deres familier.

Og det kommer det åbne fængsel i Sønder Omme til gavn. Her kan de lidt over 200 indsatte lige nu hverken få besøg eller tage ud og besøge deres familier på grund af smitterisikoen for covid-19.

De har derfor ikke set deres familier længe, og som reglerne er nu, har de indsatte heller ikke adgang til internet i fængslerne, og muligheden for at mødes virtuelt har derfor heller ikke været tilstede tidligere.  

quote

Vi ved, at jo stærkere familierelationer, man har, jo større sandsynlighed er der for, at man stopper sin kriminalitet bagefter. Så muligheden for at videochatte giver rigtig god mening.

Karina Lorentzen, retsordfører, SF

Og det er hårdt, fortalte talsmanden for de indsatte i mandags til TV SYD:

- Vi bliver afskåret fra omverdenen, og det kan vi mærke i forhold til vores familier. Det er forfærdeligt. Både for mig, for min kone og for mine børn, siger Axel Sørensen, der er talsmand på afdeling B Vest i Sønder Omme Fængsel.

Men med kriminalforsorgens udmelding torsdag vil det snart ændre sig.

Håber, at det kan blive en generel adgang

I besøgsrummet kan de indsatte koble sig på internettet og videochatte med deres børn og ægtefæller.

Tiltaget gælder alene de åbne fængsler, men retsordfører Karina Lorentzen (SF) håber, at der vil komme positive tilbagemeldinger, så det ikke kun er under coronakrisen, at tiltaget er muligt.

- Personligt håber jeg, at det her kommer til at give så gode resultater og er så problemfrit, så man måske gradvist kan åbne op for, at det bliver en mere generel adgang. Også til de lukkede fængsler. Men der er vi ikke endnu, siger Karina Lorentzen til TV SYD.

Ifølge hende giver det god mening at styrke den daglige kontakt mellem den indsatte og familien. Det giver både en nærhed til de børn, der går og bekymrer sig om deres forælder, men det kan også gavne den indsatte på længere sigt at have et stærkt bånd til hjemmet.

- Vi ved, at jo stærkere familierelationer, man har, jo større sandsynlighed er der for, at man stopper sin kriminalitet bagefter. Så muligheden for at videochatte giver rigtig god mening. Både for børnene, men også for den indsatte, fortæller Karina Lorentzen.