Julen er reddet: Streaming, haller og billetter sikrer julegudstjenesterne

Der er blevet tænkt ud af boksen i de syd- og sønderjyske kirker for at sikre, at så mange som muligt kan deltage i årets julegudstjenester under coronasikre forhold.

Om halvanden måned rammer kalenderen en af de største kristne højtider. Julen.

Her plejer julegudstjenesten den 24. december at være begivenheden, der trækker allerflest mennesker i kirke i løbet af året.

quote

Vi kan ikke forestille os en julegudstjeneste uden at skulle skråle med. Det løfter hjertet og sjælen at synge.

Sune Skjold Skarsholm, præst i Løsning og Korning kirker

Traditionen bliver i 2020 dog markant anderledes end nogensinde før på grund af coronavirus. Men julestemning, salmer og juleevangeliet kommer alligevel ud til syd- og sønderjyderne.

Videolink til sognegården

I Bredballe Kirke ved Vejle bliver video og lyd løsningen.

Under normale omstændigheder kommer der 2.000 deltagere i kirken fordelt over fem julegudstjenester og en midnatsgudstjeneste. Men i år er der kun plads til 76 kirkegængere ad gangen. Derfor bliver sognegården taget i brug, hvor der er plads til yderligere 118 personer. Og så bliver gudstjenesten transmitteret hertil.

- Vi giver folk en chance for at opleve en jul i fællesskab under sikre forhold. Jul betyder netop fællesskab og glæde for voksne og børn, siger Karen Klint, som er en del af menighedsrådet og juleforberedelserne.

På grund af coronasmitten er der dog ikke mulighed for, at menigheden kan synge med på salmerne, for så vil de kun kunne være halvdelen.

Vil ikke undvære fællessang

Hvis der er en ting, man på ingen måde har lyst til at undvære i Løsning og Korning Kirker ved Hedensted, så er det netop at synge sammen. 

- Vi kan ikke forestille os en julegudstjeneste uden at skulle skråle med. Det løfter hjertet og sjælen at synge, siger kirkernes ene præst Sune Skjold Skarsholm. 

Normalt er der plads til næsten 500 mennesker i kirkerne juleaften, men hvis salmerne skal kunne synges på en forsvarlig måde, skal der være fire kvadratmeter mellem kirkegængerne. Så i år bliver der seks julegudstjenester i stedet for tre. Og folk skal bestille en plads på kirkebænkene gennem et online bookingsystem.

- Vi har ikke lyst til at komme i den ubehagelige situation, at vi skal afvise nogen. Men vi tror heller ikke, folk vil have samme oplevelse af julegudstjenesten, hvis den foregår i en hal. Kirkerummet betyder meget for oplevelsen. Det er noget særligt at komme i kirken juleaften, siger Sune Skjold Skarsholm.

Han fortæller dog også, at kirkerne har investeret i streamingudstyr. Derfor kan man også følge julegudstjenesten hjemme fra sin stue på Løsning og Korning kirkers Youtube-kanal.

Evangelie i sportshallen

Hos Hjordkær kirke i Rødekro bliver netop sportshallen taget i brug. Den har allerede været anvendt i forbindelse med konfirmationer, høstgudstjeneste og jubilæum for kirken i år.

Derfor mener sognepræst Robert Strandgaard Andersen også, at kirkegængerne har vænnet sig til de anderledes omgivelser.

- Jeg tænker, at hvis 250 mennesker sidder sammen og synger ’Et barn er født i Betlehem’, så skal det hele nok gå, siger han.

Der vil i år blive afholdt tre julegudstjenester i sportshallen med plads til 250 i hver. Normalt afholder de fire gudstjenester med plads til 850 i alt. Der vil være et pænt alter og et stort juletræ til at sætte stemningen, siger præsten.

Halvtomme domkirker

Også domkirkerne i TV SYDs sendeområde har i år måttet tænke ud af boksen. I Ribe og Haderslev domkirker har man normalt plads til mellem 500 og 1000 deltagere ved hver af julegudstjenesterne. Men i år bliver det en mere sluttet kreds, der skal overvære gudstjenesterne i Ribe.

- Vi  kan lukke mellem 160 og 180 personer ind, hvis de kommer enkeltvis. Hvis der kommer en familie med 4 personer, som kan sidde sammen på en kirkebænk, kan vi lukke lidt flere ind, siger kirketjener Folmer Iversen.

Udenfor corona plejer vi at holde to gudstjenester med 1000 deltagere ad gangen. Så det er virkelig en reduktion, så det basker, siger han.

Også i Ribe Domkirke vil pladserne til julegudstjenesterne blive udbudt via et billetsystem, så folk ikke kommer til at gå forgæves, oplyser kirketjeneren.