Købmand vil ikke være mundbindsbetjent: - Det er bare en reminder om at tage det på

Købmændene har først fået retningslinjer til at håndtere de nye krav om mundbin få timer før, de trådte i kraft og det er ikke godt nok, mener brancheforening.

Det kan være svært at huske det hele, når du tager i supermarkedet, og fra torsdag skal endnu en ting på dosmersedlen. Når du handler, skal du huske at tage mundbindet på, og dét er ikke altid lige nemt.

- Vi er nødt til at hjælpe, så godt vi kan. Det er bare endnu en opgave, og så løser vi den, så godt vi kan, siger Leif Nielsen, der er bestyrer i ABC-Lavpris i Holsted.

I butikken står der en medarbejder ved indgangen for at minde kunderne om, at mundbindet skal på indenfor. Den første dag var det Leif Nielsen selv.

- Det er jo lidt grænseoverskridende at skulle tage fat i folk. Heldigvis så er det bare en reminder, og folk tager pænt imod det, siger han.

Retninglinjer kom for sent

Det er ikke mærkeligt, at medarbejderne kan føle sig på udebane med at minde kunder om at bære mundbind, siger John Wagner, der er administrerende direktør i købmændenes brancheorganisation, De Samvirkende Købmænd.

quote

Det havde været rart for os, hvis der havde været mere tid til at forberede personalet på at håndtere den her situation og samtidig sikre os, at kunderne har fået købt mundbindene.

John Wagner, direktør, De Samvirkende Købmænd

- Selvfølgelig er der er frygt blandt medarbejder om, at der kan opstå en konfrontation med enkelte kunder, om hvorvidt de skal have mundbind på, siger John Wagner, som er administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd.

Derfor peger han også på, at myndighederne for fremtiden bør udarbejde retningslinjer til personalet i god tid, så de har bedre tid til at forberede sig.

- Det havde været rart for os, hvis der havde været mere tid til at forberede personalet på at håndtere den her situation og samtidig sikre os, at kunderne har fået købt mundbindene, siger John Wagner.

Regeringen meddelte fredag den 23. oktober på en pressemøde, at det bliver et krav at bruge mundbind i det offentlige rum - blandt andet i detailhandlen - fra den efterfølgende torsdag. I forvejen er der krav om brug af mundbind i den kollektive trafik og for stående og gående gæster på restauranter.

Visse personer er undtaget kravet om mundbind:

  • Børn under 12 år.
  • Personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke er i stand til at bære mundbind eller visir.
  • Det gælder eksempelvis personer med en udviklingshæmning, demens, nedsat syns- eller høreevne.
  • Personer, som har betydeligt ubehag ved brug af mundbind. Det gælder eksempelvis personer med vejrtrækningsproblemer.
  • Der stilles ikke krav om lægeerklæring eller anden dokumentation for, at man er undtaget kravet om brug af mundbind eller visir.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.

Ritzau

Vil ikke være corona-politi

Det er ikke kun kunderne, men også de ansatte, der fra torsdag skal bære mundbind i supermarkeder. Bag kassen er der dog en undtagelse. Her sidder medarbejderen bag plexiglas og behøver derfor ikke at have mundbind på.

- Jeg synes, det er en god idé, at man skal have mundbind på, når man går rundt i butikken, men jeg synes også, det er rart, at jeg ikke behøver det her, siger Louise Søndergaard, der sidder bag kassen og plexiglasset i ABC-lavpris i Holsted.

Alle medarbejdere i butikken kender reglerne ud og ind. Det gælder også hvilke grupper, der ikke behøver at tage mundbind på, og derfor er de også parate til at minde folk om reglerne.

- Det er ikke fordi, jeg vil sidde og lege politi, men kunderne skal jo have det på, siger Louise Søndergaard.

Bliver ved indtil det bliver hverdag

Det er ikke kun blandt medarbejderne, at opfordringen om mundbind bliver taget godt i mod. Kunderne i butikken er også glade for, at butikken minder om, at mundbindet skal på, når man går indendørs.

- Jeg synes det er en god idé. Vi skal jo passe på hinanden og på dem, som ikke kan gå med mundbind. Jeg håber ikke, at der er for mange, som er efter dem, som har en sygdom, der gør, de ikke kan gå med mundbindet, siger Lene Rue, som er SOSU-hjælper i Holsted.

For bestyrer Leif Nielsen gælder det også om, at kunderne ikke skal føle sig dårligt behandlet på trods af mundbindskravet. Derfor står han også klar med et mundbind, hvis nogen skulle have glemt at få det med.

- Jeg tror, vi bliver nødt til at gøre det, indtil det bliver hverdag, og det tror jeg, det gør, inden for et par dage, siger han.