Kommuner tester ikke nok - men én kommune tester alle de ansatte

Står det til regeringen, bliver der foretaget alt for få hurtigtest af kommunalt ansatte. Fra februar bliver kapaciteten fordoblet.

Der skal hurtigtestes langt flere kommunalt ansatte, end der gør nu - både i det offentlige testsystem og gennem de private udbydere af hurtigtest.

Det mener justitsminister, Nick Hækkerup (S), der på et møde torsdag havde indkaldt alle landets borgmestre til et virtuelt møde, så den fulde kapacitet kan blive udnyttet hurtigst muligt.

Fra februar lover de private udbydere af mobile hurtigtest, at kapaciteten bliver øget fra 30.000 til 60.000 daglige test.

Man er allerede godt i gang med at hurtigteste de kommunalt ansatte i Aabenraa Kommune.

quote

Jeg tror, det er godt, at vi bliver testet. Så er vi ikke selv ansvarlige for at tænke, hvornår vi selv skal testes.

Lene Kirkmand, ansat på Engparken

Et af de steder er på bostedet Engparken i Tinglev, hvor der bor mennesker med psykiske og fysiske funktionsnedsættelser. Her vil de ansatte fremover blive testet i personalestuen hver torsdag.

- Jeg tror, det er godt, at vi bliver testet. Så er vi ikke selv ansvarlige for at tænke, hvornår vi selv skal testes. Vi kommer også selv rundt blandt mange mennesker, og der er nok nogle mennesker her, der lidt lettere bliver smittet, end vi gør, siger Lene Kirkmand, der er ansat på Engparken.

I et arbejde som hendes kan man ikke undgå at komme tæt på de borgere, hun passer. Så hun er glad for muligheden for at kunne blive testet på sin arbejdsplads. Men hun er ikke umiddelbart klar til at lade sig teste mere end den ene gang om ugen.

- Det tager jo lidt tid, så det ved jeg ikke helt. Det kunne være godt i nogle tilfælde, hvis der er mistanke om noget. Men hvis det bliver sådan, så er det jo det, vi gør, siger Lene Kirkmand.

Hvad er forskellen på PCR-test og antigentest?

PCR er en meget følsom testmetode, der leder efter COVID-19 virussens RNA. Testen foretages ved at føre en podepind ned i halsen eller op i næsen, og kan påvise helt ned til én enkelt viruspartikel i en slimprøve. Denne test anvendes i det offentlige testsystem og regnes for sikker. Den bruges for at fastslå, om man er smittet her og nu.

En antigentest (også kaldet 'hurtigtest') registrerer virusproteiner i en prøve ved hjælp af en kemisk test. Testen foretages ved en næsepodning. Denne metode er mindre følsom end PCR og kan ikke med sikkerhed fastslå, om man er smittet med ny coronavirus. Der er stor risiko for, at den giver et negativt svar, selvom man faktisk er smittet.

Kilde: Statens Serum Institut

Mange grænsependlere

Når Aabenraa Kommune allerede er i gang med at hurtigteste kommunalt ansatte, så er det ikke tilfældigt. 

Otte procent af de beskæftigede i kommunen bor nemlig i Tyskland og pendler over grænsen, hvor det er et krav, at man har en negativ test.

- Vi har i forvejen været meget opmærksomme på, at vores medarbejdere allerede fik en test om ugen. Det er så intensiveret yderligere til, at vi i ældreplejen gør det to gange om ugen, siger Aabenraa Kommunes borgmester, Thomas Andresen fra Venstre.

Borgmesteren har også et budskab til de borgere, der arbejder i den private sektor.

- Virus kender ikke ansættelsesforhold, så jeg vil opfordre til, at man på private arbejdspladser tilbyder hurtigtest, så medarbejderne i arbejdstiden kan tage den her test, så vi kan få bugt med den virus, lyder opfordringen fra Thomas Andresen.