Kommunerne vil fra fredag spille en større rolle i smitteopsporing

Fra i dag fredag kan kommunerne få indsigt i, hvilke borgere der er smittet i kommunen og dermed spille en langt større rolle i smitteopsporingen.

Regeringen og Kommunernes Landsforening har nu aftalt, at kommunerne kan spille en større rolle i smitteopsporingen, skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse. 

Med den nye aftale får kommunerne for første gang adgang til borgernes helbredsoplysninger, og kan i højere grad målrette indsatsen lokalt med henblik på at bryde smittekæder. Det betyder, at kommunerne blandt andet kan spille en større rolle i at oplyse borgerne om de konkrete muligheder for anvendelse af isolationsfaciliteter. 

Aftalen er ifølge ministeriet beskrevet i to bekendtgørelser, som træder i kraft i dag fredag.


Deling af helbredsoplysninger 

Som noget nyt kan kommunerne få adgang til oplysninger om, hvem der er smittet i kommunen, så de blandt andet får bedre mulighed for at hjælpe smittede, der har brug for at isolere sig, som de skal. 

Ifølge pressemeddelelsen vil de enkelte kommuners bidrag afhænge af lokale forhold, men kan blandt bestå af opfølgende opkald til smittede og evt. nære kontakter. 

Opsporing af smitte og hjælp til borgere i isolation

Kommunen kan også komme ud til folk og følge op på isolation og sørge for hjælp til indkøb eller andet, der kan gøre det praktisk muligt for folk at isolere sig effektivt.

- Jeg er meget tilfreds med, at der nu kan ske en styrket lokal indsats, så vi får stoppet smitte så hurtigt og effektivt som muligt. Deling af helbredsoplysninger er vi generelt meget tilbageholdende med, men vi er i en ekstraordinær situation, og det er vigtigt, at kommunerne har de bedst mulige redskaber til at medvirke til epidemikontrollen – især i denne kritiske fase, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Hidtil har det været Styrelsen for Patientsikkerhed, som har stået for smitteopsporingen.

Hvis en borger er blevet testet positiv for coronavirus, kontakter styrelsen borgeren for at hjælpe med at opspore nære kontakter, som kan være smittet.

Det arbejde skal styrelsen fortsætte. Men kommunerne kan nu give en hjælpende hånd.