Nu kan kun rejsende blive testet i Billund Lufthavn og ved grænseovergangene

Fra torsdag kan kun rejsende med en gyldig billet blive testet for covid-19 i Billund Lufthavn. Samtidig begrænses testene ved den dansk-tyske grænse til kun at omfatte udlændinge samt danskere, der har været bortrejst i mindst et døgn.

Region Syddanmark begrænser antallet af test i Billund Lufthavn og ved den dansk-tyske grænse.

Det sker som følge af, at Statens Serum Institut i øjeblikket er presset på analysekapaciteten i det såkaldte samfundsspor for personer uden symptomer på smitte.

Det er Statens Serum institut, der analyserer tests i samfundssporet, og den seneste tid har Region Syddanmark fået analyseret 5.500 tests om dagen – men det tal skæres nu ned til 4.200.

Sundhedsmyndighederne ønsker, at flere af de i alt 30.000 daglige analyser skal ske i hovedstadsområdet, hvor der i øjeblikket er et større smitteudbrud i gang. 

- Når vi bliver bedt om at begrænse antallet af tests, så er det naturligt, at vi bl.a. kigger mod Billund og mod grænsen. Formålet med testningen i lufthavnen og ved grænsen har hele tiden været at give rejsende mulighed for at blive testet. Derfor giver det også god mening, at vi nu lukker for adgangen for alle andre i lufthavnen og ved grænsen og kun fokuserer på de rejsende, siger Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark. 

Statens Serum Instituts problemer med analysekapaciteten påvirker ikke sundhedssporet, hvor borgere med symptomer på corona bliver testet. 

Rejsende skal fremvise gyldig flybillet

Testcenteret i Billund Lufthavn forbliver åbent for rejsende med en gyldig flybillet, som vil kunne blive testet alle dage mellem klokken 8 og 24. Ligeledes opretholdes testmuligheden ved grænseovergangene i Kruså og Frøslev for udlændinge og borgere, der har været på længere rejser i udlandet. 

For passagerer, der skal ud at rejse fra Billund Lufthavn, gælder, at de skal medbringe bevis på billetten via mobil eller printet billet. Ankommende passagerer skal beholde og kunne fremvise boardingcard. 

Ved grænseovergangen i Kruså vil rejsende blive bedt om at fremvise dokumenter, der kan bekræfte, at de har været på ophold af én eller flere dages varighed uden for Danmark. 

Det er fortsat muligt at booke test for covid-19 via coronaproever.dk for borgere uden symptomer. Men det må forventes at ventetiden stiger. Har man symptomer på coronavirus, skal man kontakte egen læge telefonisk eller på mail og få en henvisning til test i sundhedssporet.