Lange ventetider på coronatests: I Aabenraa skal du vente længst

På de fire corona-testcentre i Syd- og Sønderjylland er der mindst fire dages ventetid, hvis du bestiller en coronatest.

Vil du have tage en coronatest uden at have symptomer, så må du flere steder vente flere dage.

Der er i alt 46 steder i Danmark, hvor man kan bestille en coronatest uden at have symptomer, men kun seks af stederne har en ventetid på under et døgn. Det viser en gennemgang af tiderne på hjemmesiden coronaprøver.dk onsdag formiddag.

I Syd- og Sønderjylland må du vente i mindst fire døgn, hvis du skal have en coronatest uden at have symptomer. Det kan for eksempel være, hvis du har været til en fødselsdag eller til fest med en coronasmittet og derfor selv vil testes.

Ventetiden i Syd- og Sønderjylland er onsdag middag mindst i Kolding og Esbjerg, hvor den næste ledige tid er søndag. Anderledes ser det dog ud i Horsens, hvor ventetiden er syv dage, og i Aabenraa, hvor ventetiden er hele otte dage.

Det er muligt at booke en tid på et testcenter længere væk fra sin bopæl, hvis man vil forsøge at finde en kortere ventetid.

Utilfredsstillende med lange ventetider

Regeringen og Folketinget har ellers sat et mål om, at 80 procent af befolkningen skal have adgang til en test inden for et døgn.

Fra flere partier er der utilfredshed med de lange ventetider, og de ønsker, at der skal skrues op for bemandingen.

- Det er ikke tilfredsstillende, at vi har så lange ventetider. Vi har lavet en plan for genåbningen, hvor forudsætningen var, at der var testkapacitet nok her i efteråret, siger Per Larsen, der er sundhedsordfører for De Konservative.

- Man spilder en masse tid med at vente. Det går ud over vores arbejdsmarked og økonomi. Prisen for at teste mere er ingenting, i forhold til de milliarder en ny nedlukning vil koste, siger han.

Hos SF mener sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen også, at der skal skrues op for personalet, der arbejder med coronatest.

Hun frygter, at de lange ventetider kan betyde, at folk afholder sig fra at blive testet.

- Det handler i virkeligheden om, at vi skal skabe tillid til systemet og strategien, for ellers er vi lynhurtigt tilbage ved en situation, hvor vi må lukke endnu mere ned, og det er ikke gavnligt for hverken samfundsøkonomien eller vores mentale sundhed, siger hun i en skriftlig kommentar.

Hvis man har symptomer for coronavirus, skal man ikke bestille tid til en test, men kontakte sin læge, som så vil henvise til en test.