Lektor: Epidemien ulmer i tætbefolkede områder

De nye restriktioner i 38 kommuner burde omfatte flere af de større byer, mener lektor i matematik og fysik. Han nævner flere byer i Syd- og Sønderjylland.

På gårsdagens pressemøde præsenterede regeringen nye restriktioner, som gælder fra i morgen onsdag i 38 af landets 98 kommuner.

Ifølge Viggo Andreasen, der er lektor i matematik og fysik ved Roskilde Universitet, er det vigtigt med de nye restriktioner, men han forstår samtidig ikke, hvorfor eksempelvis større byer i Syd- og Sønderjylland ikke bliver inkluderet.

- Det var en nødvendighed, at der kom nye restriktioner frem på pressemødet i går, for at stoppe den stigning vi ser. Jeg tænker dog, at der er flere kommuner, som skulle omfattes af restriktionerne. Det kunne være store byer som Esbjerg, Vejle og Horsens, hvor smitten også er høj, siger han. 

quote

Jeg tror, det er tilfældigt, hvilken kommune der bliver ramt først, hvis der sker en uventet stigning.

Viggo Andreasen, lektor i matematik og fysik ved Roskilde Universitet

Tætbefolkede boligområder

En af grundene, til at lektoren nævner storbyerne i Syd- og Sønderjylland, er, at virus har optimale forhold til at sprede sig, når mennesker er tæt samlet.

- Epidemien er ikke vildt voksende i de syd- og sønderjyske byer, men det kan være tilfældigt. Erfaringsmæssigt kan der nemlig indimellem komme udbrud i en virus, og derfor ulmer epidemien også i de tætbefolkede områder, siger Viggo Andreasen.

Han mener derfor ikke, at syd- og sønderjyderne skal føle sig for sikre, da der pludseligt kan ske en voldsom stigning i smittetallet.

- Jeg tror, det er tilfældigt, hvilken kommune der bliver ramt først, hvis der sker en uventet stigning, siger han og tilføjer, at han godt ville have haft flere store byer med på listen over nye restriktioner.

Skær ned på samvær

Covid-19 og julens mange traditioner er ikke en god kombination, lyder det fra lektoren. Han opfordrer til at begrænse den indendørs sociale aktiviteter op mod jul.

- Smitten skal holdes i ro de næste par uger. Specielt før juleaften skal der skæres ned på samværet. Så undgå alt for mange julefrokoster, siger Viggo Andreasen og tilføjer: 

- Sang er en af de aktiviteter, vi ved kan sprede corona, så i år må vi nynne om juletræet.