Millioner på vej til små lufthavne

Lufthavnene i Esbjerg og Sønderborg kan se frem til en yderligere håndsrækning fra Folketinget.

Et flertal i Folketinget er blevet enige om yderligere støtte til luftfarten i Danmark. Det sender flere penge til lufthavnene i Esbjerg og Sønderborg.

Regeringen, Venstre, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti er nemlig enige om at afsætte 28 millioner kroner til at understøtte de mindre, regionale danske lufthavne med færre end 200.000 årlige passagerer, som har et driftsunderskud i 2020. Samtidig afsættes der 27 millioner kroner til at hjælpe de danske luftfartsselskaber med driftsudgifter til opretholdelse af deres licens til erhvervsmæssig flyvning.

Desuden har partierne afsat yderligere 10 millioner kroner til prisrabat til blandt andet ældre, unge, børn og handicappede på indenrigsflyvninger til Bornholm og Sønderborg. Det kræver dog godkendelse i Europa-Kommissionen. Tre af de 10 millioner afsættes til Sønderborg.

Glæde i Esbjerg og Sønderborg

Nyheden om økonomisk støtte vækker glæde i både Esbjerg og Sønderborg lufthavne.

Oven på et rekordår i 2019 er Sønderborg Lufthavn lige nu nede med 71 procent. Derfor hilser direktør Kristian Berg hjælpen velkommen.

- Det er i forvejen en underskudsforretning at drive små regionale lufthavne, så intentionen er god, siger han. 

Også i Sønderborg Lufthavn falder pengene på et tørt sted.

- Jeg synes, det er positivt, at Folketinget tager ansvar for de regionale lufthavne, som jo også er en del af infrastrukturen, siger Susanne Kruse Sørensen, Lufthavnschef i Esbjerg.

I aftaleteksten mellem partierne står der blandt andet, at luftfarten er med til at binde Danmark sammen på tværs af regioner og øer, og at det derfor er vigtigt at understøtte den danske luftfartsbranche og få skabt grundlag for aktivitet på de danske indenrigsflyvninger.

I lufthavnspakken fra september afsatte de fire forligspartier i alt 260 millioner kroner til luftfarten. Med denne aftale er de sidste 65 millioner kroner fordelt.