Mindretalsformand: Hjælp pendlerne syd for grænsen med coronatest

Formanden for det danske mindretal syd for grænsen, Flemming Meyer, beder danske arbejdspladser om hjælp til covid-19 test af de cirka 12.000 pendlere til Danmark: - Det er ikke let at få en coroatest i Tyskland.

Landsformand i Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) Flemming Meyer forstår, at Danmark er nødt til at lukke yderligere ned også for rejsende ind i landet.

- Det er en ekstrem tid og yderste alvorlige tider, så selvfølgelig forstår vi det, siger han.

Men han er glad for, at der i de seneste restriktioner igen er taget hensyn til bevægeligheden hen over grænsen for mindretallene. Dermed kan de cirka 12.000 mennesker fra det danske mindretal, der bor i Tyskland men arbejder i Danmark, fortsat komme på arbejde.

Men pendlere, der arbejder i Danmark, skal med de nye restriktioner nu en gang i ugen vise en negativ covid-19 test, inden de kan få lov at komme ind. Det kan give problemer, mener mindretalsformanden.

- Vi har slet ikke den samme testkapacitet i Tyskland som i Danmark. Så jeg vil appellere til, at de danske arbejdsgivere hjælper med sådanne test. Ellers kan det blive svært for de tyske medarbejdere at få dem lavet og dermed komme ind i Danmark og møde på arbejde, siger Flemming Meyer.

Flemming Meyer er formand for SSW, der er det danske mindretals parti syd for grænsen.
Flemming Meyer er formand for SSW, der er det danske mindretals parti syd for grænsen.
Foto: SSW

Han opfordrer også til, at Danmark tillader, at grænsependlere kan komme ind i landet på mandag, selvom de ikke skulle have nået at få en test inden, da han ikke tror, det er muligt at finde et sted at lade sig teste i Tyskland inden:

- Altså jeg synes, at hvis danske arbejdsgivere kan hjælpe med de praktiske løsninger og se på, hvordan det kan lade sig gøre, at folk alligevel møder på arbejde i Danmark mandag morgen, selvom de ikke er blevet testet, så vil det være en meget stor hjælp. Det vil ikke være ond vilje fra deres side, hvis de ikke er testet. De kan bare ikke finde et ledigt teststed i Tyskland med så kort varsel, siger han og tilføjer:

- Jeg håber, man kan finde en ordning, der ikke hindrer folk i at komme på arbejde.

Hinrich Jürgensen vil have mindretallet til at lægge strategi frem til 2020.
Hinrich Jürgensen vil have mindretallet til at lægge strategi frem til 2020.


Det tyske mindretal i Danmark ikke særlig berørt 

Formand for det tyske mindretal i Danmark (Bund Deutcher Nordschleswiger), Hinrich Jürgensen siger til TV SYD, at de seneste restriktioner ikke berører dem i særlig høj grad:

- Der ikke er meget trafik over grænsen for tiden, da Tyskland også er lukket meget ned. Det er for eksempel over en måned siden, jeg har været over grænsen til Tyskland, og han tilføjer, at de også er glade for, man har tænkte grænselandet ind i restriktionerne:

- Det er vi taknemmelige over, og specielt at man stadig har mulighed for at deltage i en begravelse i Tyskland, selvom det kun er for meget få familiemedlemmer, siger han.

Hinrich Jürgensen tilføjer, at der også er meget skrappe restriktioner i Tyskland lige nu, så der er ingen grund til at køre over grænsen for tiden. Desuden er skolerne lukket, så der er mange af de ansatte i mindretalsskolerne, der ikke behøver at pendle over grænsen heller.