TV der bevæger dig

COVID-19

Minkavler ligger søvnløs: Hvorfor skal raske mink aflives?

Covid-19 har spredt sig blandt minkfarme og nærmer sig Sydjylland. Smitten og sikkerhedsafstanden mellem farmene gør minkavlere nervøse.

Minkavler Peter Hindbo frygter, at han må aflive sine mink før tid. Foto: Heidi Godskesen Rasmussen, TV SYD

De små pelsede mink er i øjeblikket i rampelyset, når det kommer til covid-19. Smitten spreder sig hastigt mellem farmene, og det skaber utryghed blandt minkavlerne.

Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke sover godt om natten for tiden.

Peter Hindbo, minkavler fra Jordrup.

Samtidig betyder lovgivningen, at mink inden for en radius af 7,8 kilometer fra en smittet farm skal aflives. Det gælder også raske mink.

- Det er ikke rart, at det kommer så tæt på. Jeg forstår slet ikke afstanden. Jeg synes, det er helt hen i skoven, at der på så stor afstand vil være konsekvenser for minkfarme, siger minkavler Peter Hindbo fra Jordrup.

Der ligger to minkfarme 6,9 og 7,2 kilometer væk fra hans farm, og hvis minkene på en af de tre farme får covid-19, skal alle dyrene aflives.

Læs også Coronavirus nærmer sig syd- og sønderjyske minkfarme: Det er svært at sove om natten

Nervøsitet stjæler nattesøvnen

For Peter Hindbo fylder det meget, at smitten er kommet tættere på. Både med de historier han har hørt fra andre minkfarme, men også risikoen for selv at få smitten.

- Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke sover godt om natten for tiden. Der er så meget usikkerhed i øjeblikket, og der er så mange farme, der er faldet for corona. Det er især i Nordjylland, men det er kommet tættere på, så jeg er lidt nervøs, siger han.

Han er uforstående over den store sikkerhedsafstand og har to klare ønsker.

- Mit umiddelbare ønske er, at man kun slår syge dyr ned, og at man laver en grænse på for eksempel to km., hvor man tester minkene eksempelvis to gange om ugen, så man kan gribe det i opløbet, siger Peter Hindbo.

Læs også Minkavler: Vi er rigtig langt nede i kælderen

Smittespredningen blandt minkfarme

Covid-19-smitten har bredt sig hastigt denne uge:

Sikkerhedsprincip i Danmark

Reglerne er indrettet på den måde, fordi coronavirus ifølge Sundhedsstyrelsen kan mutere blandt minkene. Sker det, så er der en risiko for, at når der er en vaccine klar, så har sygdommen udviklet sig, og vaccinen vil derfor ikke beskytte mod den mutation. Det fortæller folketingsmedlem for Socialdemokratiet, Anders Kronborg. 

- Smitten er derude, og den har fart på. Vi forsøger at køre et sikkerhedsprincip og sætter folkesundheden øverst og prøver at gøre alt, hvad vi kan, for at skåne menneskeliv, siger han.

Branchen efterlyser dog et fagligt grundlag for, hvorfor også raske mink skal aflives inden for knap otte kilometer.

- Begrundelsen er, at Sundhedsmyndighederne kommer med en klar anbefaling om en grænse på 7,8 kilometer, fordi smitten har den fart på, som den har. Det er ikke en grænse, der er opfundet ved tilfældigheder, siger Anders Kronborg.

Mest sete på tvsyd.dk