Minkavlere må nu selv aflive deres dyr: - Det er en god beslutning

Fødevarestyrelsen giver nu lov til, at minkavlere selv må stå for aflivning og efterfølgende desinficering af mink, og det glæder minkavler og formand for pelsdyravlerforening.

Nu får minkavlerne mulighed for selv at tage opgaven med at aflivet deres mink. Det gælder både selve aflivningen og desinficeringen, der følger med, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse tirsdag

- Det, synes jeg, er en god beslutning. Det har været et problem fra starten med sikkerhedsprincip-strategien, hvordan man skal få aflivet så mange dyr, siger Henning Holm Christensen, der er minkavler og formand for Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening.

I løbet af de kommende uger skal over 1,3 millioner mink aflives, fordi der er fundet coronavirus blandt dyrene. Derudover har fødevarestyrelsen et sikkerhedsprincip om, at minkfarme i en radius af 7,8 kilometer også skal have aflivet og destrueret deres dyr.

Onsdag er der i alt konstateret smitte på 128 ud af landets i alt 1.137 farme.

Ejerne har tidligere haft mulighed for at hjælpe til med aflivningen af deres mink, men nu kan de stå for hele opgaven selv. På den måde håber Fødevarestyrelsen, at der nu bliver sat fart på aflivningen af mink, og det mener Henning Holm Christensen også, at der vil.

- Omfanget er stort, og det er et voldsomt stort stykke arbejde,  når så mange bestande skal aflives, siger han.

Har udstyret til opgaven

Minkavlerne kommer dog ikke til at stå for opgaven helt alene. Fødevarestyrelsen vil nemlig være til stede og føre tilsyn med, at rengøringen er tilstrækkelig for at hindre coronasmitte.

- Det har været vores forslag hele tiden for at hurtigt og effektivt kunne slå de bestande ned. Vi er vant til at håndtere dyrene, og vi har vogne og udstyr til det, siger Henning Holm Christensen.

Fødevarestyrelsen oplyser onsdag, at omkring 40 farme har fået aflivet deres besætninger, og at der arbejdes på yderligere 40 farme i øjeblikket.