Musikundervisning på nettet er et hit under coronakrisen

En ung mand fra Jelling driver en internetportal, hvor musiklærere og interesserede elever kan finde hinanden. Her under coronakrisen er interessen for fjernundervisning eksploderet.

Egentlig skulle portalen Musikundervisning.dk føre elever og lærere sammen til gammeldags person til person-læring, men i disse corona-tider har idéen fået en ekstra dimension.

For i stedet for fysisk undervisning mødes lærere og elever nu i stor stil over nettet.

Men sådan har det ikke hele tiden været.

I november 2019 forsøgte Musikundervisning.dk sig med fjernundervisning på nettet, hvor lærer og elev kommunikerer over nettet, og hvorfor skulle man ikke kunne lære at spille guitar på nettet, hvis man kan lære haute cuisine og italiensk for begyndere samme sted.

Og Musikundervisning.dk udviklede en række redskaber til dét formål.

quote

I november og de første måneder var der absolut ingen interesse for det. Folk mente, at det var meget bedre at mødes og sidde sammen, men i marts skete der noget.

Asbjørn Eggers, direktør, Musikundervisning.dk

Fra den ene dag i marts til den anden lukkede fru Frederiksen festen på den hårde måde.

Og det kunne ses på antallet af internet-lektioner. I februar var der 24 lektioner, i marts 347 og i april 1045. Det er en stigning på 4.354 procent på to måneder. Det er set værre, som vi siger i Jylland. Og det er den samme tendens i de andre lande.

Direktør for Musikundervisning.dk, Asbjørn Eggers, er glad.
Direktør for Musikundervisning.dk, Asbjørn Eggers, er glad.

Den spæde start

Asbjørn Eggers har altid haft toner i blodet. Lige fra barndommen i Jelling og ungdomsårene i Kolding. Mens han gik på MGK i Kolding (en forberedelse til at søge optagelse på musikkonservatoriet, red.) fik han en idé.

- Jeg underviste på musikskolen, men ville gerne have noget mere undervisning, og så fik jeg en kammerat til at hjælpe mig med at lave en hjemmeside, hvor lærere og elever kunne finde hinanden, fortæller den nu 32-årige iværksætter.

Det var i 2010. Siden sprang han fra MGK-uddannelsen og læste musikvidenskab på Århus Universitet i stedet. Det er en uddannelse, hvor man lærer at undervise i musik med henblik på senere at arbejde på et gymnasium, men også at programmere.

Og det brugte Asbjørn Eggers til at videreudvikle sin portal. I dag kan han kalde sig direktør i sit firma, der har filialer i England, Holland og Norge. Ja, og så Danmark, selvfølgelig. Og der er ti ansatte, hvoraf de tre dog er sendt hjem på grund af coronakrisen.

Eleven bor i Sønderborg - læreren i København

En af dem, der er stået på fjernundervisning, er Helena Michelsen fra Sønderborg. Hun synger i kirkekor og vil gerne have undervisning til at blive bedre. For hende er corona dog ikke en faktor.

- Jeg bor i Sønderborg, og der er en fin musikskole, men den er for børn. Hvis jeg skal have undervisning, skal jeg til Kolding, Århus, Odense eller helt til København, og det tager tid og er dyrt, siger hun.

Med internet-undervisning bruger hun nu en lærer, der bor i København, og hun er godt tilfreds. Hun har eksperimenteret lidt med at finde det rigtige program til at overføre lyden, men nu virker det.

- Ja, og læreren er rigtigt god til at undervise, og det kan jeg sagtens anbefale, siger hun.

Musikundervisning er jo ikke gratis, og der er forskellige måder, man kan betale for sin undervisning på. Der er for eksempel et 10-turs klippekort, så man ikke er bundet hver uge.

Firmaet er ejet af en række private investorer med interesser i lignende musikrelaterede ditigale projekter.