Bosted har været lukket i over en måned – og Nanna må vente lidt endnu på at besøge sin datter

Beboere på bosteder er isoleret fra besøg, og der kan gå endnu to uger, før de kan se deres forældre og pårørende.

Udover et ekstraordinært besøg i forbindelse med datterens fødselsdag, har Nanna Ebert ikke set datteren Frederikke Ebert i over en måned. Frederikke er udviklingshæmmet og autist, og hun bor derfor på bostedet Postens Vej i Brejning ved Vejle.

Siden den 18. marts har det kun i kritiske tilfælde været muligt for pårørende at besøge beboere på kommunernes botilbud.

Frederikke Ebert har ikke haft besøg af sine forældre i over en måned.
Frederikke Ebert har ikke haft besøg af sine forældre i over en måned.
Foto: Privatfoto

Men det betyder dog ikke, at pårørende kan komme på besøg nu og her.

Der kan nemlig komme til at gå op til 14 dage, før det igen kan lade sig gøre at besøge en beboer på et bosted, oplyser Social- og Indenrigsministeriet til TV SYD.

Og ventetiden har været - og er stadig - hård for Nanna Eberts datter, Frederikke Ebert.

– Frederikke siger, at hun ikke rigtig har et liv i øjeblikket. Hun savner at få et kram, at få nusset sine tæer og se Disney Sjov på sofaen. Ting, som kun den helt nære familie kan give hende, fortæller Nanna Ebert.

Kom til at åbne for tidligt

Vejle Kommune kom i mandags til at invitere pårørende på besøg. Men det var en fejl.

For de nye besøgsrestriktioner for bosteder er slet ikke på plads endnu. Derfor måtte Vejle Kommune aflyse de mange besøg, der var planlagt – til stor frustration for de pårørende.

Også for Nanna Ebert, der havde glædet sig til endelig at se sin datter.

quote

Da vores besøg i denne uge blev aflyst, blev jeg rigtig ked af det. Jeg ved, hvor meget Frederikke havde glædet sig til at få besøg af mig og hendes far. Derfor blev jeg så utrolig ked af det på hendes vegne.

Nanna Ebert, mor til Frederikke Ebert

I Vejle Kommune har man røde ører over, at man ved en fejl havde stillet de pårørene og beboerne i udsigt, at de endelig kunne ses igen.

– Vi er simpelthen så irriterede og ærgerlige over det her, så vi lægger os fladt ned. Det er et eklatant øv, erkender Peter Anders Larsen, handicapchef i Vejle Kommune.

Handicapchefen undrer sig over, at bostederne ikke har fået lov til at åbne, nu når plejecentrene har.

– Det er usædvanligt, at vi ikke måtte åbne, når seniorområdet måtte. Det er uheldigt og træls, siger Peter Anders Larsen.

Han oplyser, at fejlen skyldes, at Kommunernes Landsforening udsendte præciseringer til skrivelsen om åbning tirsdag - altså dagen efter Vejle Kommune allerede havde inviteret pårørende på besøg på bostederne.

Fremover vil alle bekendtgørelserne blive læst af kommunens jurister.

Op til 14 dage endnu

Ifølge Social- og Indenrigsministeriet kan der altså gå længere tid, inden besøgene bliver givet frit. Først skal myndighederne sikre, at reglerne ved besøgsrestriktioner ikke strider mod sundhedsanbefalingerne.

Da arbejdet skal koordineres mellem flere myndigheder, gør det arbejdet mere tidskrævende. Derfor kan der gå op til 14 dage, inden retningslinjerne er helt klar.

Rettelse: Det har tidligere fremgået af både overskriften og indledningen på denne artikel, at Nanna Ebert slet ikke har besøgt Frederikke Ebert i perioden, hvor bostedet har været lukket. Men familien fik ved et enkelt tilfælde lov til at komme på besøg i forbindelse med Frederikke Eberts fødselsdag.