TV der bevæger dig

COVID-19

Nedlagt fakta-butik omdannes til vinteregnet testcenter i Esbjerg

Fra 1. oktober skal borgere i Esbjerg testes for covid-19 på samme indendørs adresse, uanset om de har symptomer eller ej. På den måde ruster man sig til vinteren. Lignende tiltag på vej i Aabenraa og Sønderborg.

Den nedlagte fakta-butik på Randersvej i Esbjerg åbner snart som coronatestcenter. Foto: Sydvestjysk Sygehus

Om knap en uge skal de første Esbjergensere have en podepind i halsen i nye testlokaler på Randersvej 42 i Esbjerg. 

Det er også en åbenlys fordel for personalet, at området er indendørs og opvarmet, når vi rammer vinteren.

Anne Pultz Lauridsen, afdelingsbioanalytiker ved Sydvestjysk Sygehus.

Hidtil er raske borgere blevet testet i Testcenter Danmarks telt ved Esbjerg Lufthavn, mens borgere med symptomer skulle indfinde sig i podningsteltet ved sygehuset. Men nu samler man altså testkapaciteten i fælles indendørs lokaler.

- For borgerne betyder det, at de skal køre ét sted hen i stedet for to. Men det er også en åbenlys fordel for personalet, at området er indendørs og opvarmet, når vi rammer vinteren, siger Anne Pultz Lauridsen, der er afdelingsbioanalytiker ved Sydvestjysk Sygehus.

Nedlagt faktabutik

Testcenteret kommer til at ligge i en nedlagt fakta-butik, som er lejet frem til udgangen af 2021. En mere permanent løsning, nu hvor efteråret sætter ind. Og hvor der også er bedre mulighed for at tilpasse sig smitteudviklingen. 

Læs også Lange ventetider på coronatests: I Aabenraa skal du vente længst

- På samme måde som i dag vil testsetuppet variere. Men centeret er også dimensioneret til at kunne skrue op for testkapaciteten, hvis der bliver behov, siger Anne Pultz Lauritsen.

Hun fortæller, at ombygningen af den gamle fakta-butik har været i gang i små tre uger. Sydvestjysk Sygehus forventer at tage imod de første borgere den 30. september. Allerede fra den 2. oktober er man klar til at køre samdrift for borgere med og uden symptomer, siger hun.

Flere centre på vej

Både i Aabenraa og Sønderborg er der planer om at lave tilsvarende indendørs faciliteter, hvor testpersonalet kan udføre podningerne i ly for vintervejret, fortæller Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen, der er presseansvarlig ved Sygehus Sønderjylland. 

Han kan dog først afsløre, hvad planerne konkret går ud på i næste uge, da de sidste detaljer mangler at falde på plads.

 

Mest sete på tvsyd.dk