Ny aftale: Hjemsendte skal holde ferie

Ny aftale skal forhindre, at mange fridage skal afvikles, når coronakrisen er slut. Det er rimelige krav, siger borgmestre og HK.

Offentligt ansatte skal holde op til fem fridage, hvis de er hjemsendt og ikke kan arbejde hjemmefra. Det har regeringen og arbejdsmarkedets parter aftalt. 

13. marts blev alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, hjemsendt hjem i to uger. Siden er perioden forlænget frem til efter påske. Fridagene skal afvikles i perioden fra 28. marts til og med 13. april.

- Det er på den lokale arbejdsplads, man finder ud af, om og hvornår det i perioden giver mening at afholde friheden. Det sker i dialog mellem ledelsen og den enkelte medarbejder, sagde skatteminister Morten Bødskov på et pressemøde fredag. 

Travlhed efter krisen

Meningen med aftalen er at forhindre, at der skal afvikles en masse afspadsering, omsorgsdage, seniordage og ferie, når coronakrisen er slut. En del behandlinger og andre opgaver er udskudt, så opgaverne hober sig op.

Hos HK Kommunal i Sydjylland tager man godt imod aftalen.

- Jeg synes, det er en fair og fornuftig aftale, og det er fint, at også vi i det offentlige bidrager i denne tid. Desuden er det rart, at vi har en fælles aftale, hvor vi viser samfundssind sammen, siger Dorthe Vestergaard, som er konstitueret formand for HK Kommunal Sydjylland. 

Tilfredse borgmestre

Koldings borgmester Jørn Pedersen (V) havde forventet, der ville komme krav om at afvikle fridage. 

- Det svarer jo til de betingelser, man har aftalt for privatansatte. Så det er selvfølgelig rimeligt, at det også gælder i det offentlige. Langt de fleste i vores kommune arbejder dog på fuld kraft i denne tid, mange af dem med hjemmearbejdspladser, siger Jørn Pedersen.

Samme indstilling har borgmester Jens Ejner Christensen (V) i nabokommunen Vejle.

- Vi er ved at forberede os på, hvordan vi kan vende tilbage til en normal tilstand. I den sammenhæng virker det fornuftigt, og det er ganske naturligt, at også kommunalt ansatte må "bære til bordet" i den situation, Danmark er i nu, siger Jens Ejner Christensen.