Nye minkgrave kan være på vej

Myndighederne overvejer at etablere flere minkgrave - indtil videre er det hemmeligt, hvor det eventuelt kan blive.

De millioner af mink, der i disse uger bliver aflivet rundt om på landets minkfarme, får nu myndighederne til at undersøge muligheden for at etablere nye minkgrave som dem, der i forvejen er blevet hastigt etableret ved Karup og Nørre Felding ved Holstebro – dem kan du læse mere om her.

Allerede nu arbejder myndighederne med tre muligheder for at skaffe sig af med de mange tons tiloversblevne pelsdyr:

En del bliver sendt til DAKA, som under normale forhold omdanner f.eks. slagteriaffald til foderprodukter eller biomasse. I denne ekstraordinære situation fungerer DAKA’s afdeling i Randers, på myndighedernes foranledning, som destruktionscentral for mink. I sidste ende bliver de til biobrændsel og -diesel.

Allerede for over en uge siden skrev DAKA på sin hjemmeside, at de var oppe på deres maksimale kapacitet, hvilket er uden fortilfælde. Derfor bliver fjernvarmeselskaber også bedt om at tage imod lastbilerne med døde mink og brænde lasten af under kontrollerede forhold. 

Det har blandt andet Sønderborg Varme tilbudt, og derfor modtager de i denne uge de første læs af aflivede mink-besætninger. Det kan du læse mere om i artiklen her:

DAKA og fjernvarmeværkerne har tilsammen ikke nok kapacitet. Med omkring 14 millioner mink i Danmark er det ubegribeligt mange dyr, der på meget kort tid skal skaffes af vejen. Og det er derfor, at myndighederne nu har etableret to store massegrave i det vestjyske. Spørgsmålet er så, om det rækker.

Naturstyrelsen udpeger i første omgang områderne

Det er man tilsyneladende ikke sikker på. Det er i første omgang Naturstyrelsen i Randbøl ved Vejle, der står for at udpege nye områder, hvor der kan etableres minkgrave. Da TV SYD kontakter Naturstyrelsen for at høre, om de har udpeget områder i vores dækningsområde i Syd- og Sønderjylland, bliver vi henvist til Rigspolitiet for en udtalelse. 

Efter et døgns tid bliver vores henvendelse så besvaret af Rigspolitiets kommunikationsafdeling.

I svaret bekræfter politiet, at man arbejder parallelt med de tre scenarier for bortskaffelse af minkene, som er skitseret ovenfor. Og så oplyses det, at der kan blive etableret nye områder, hvor der skal nedgraves mink.

Rigspolitiet: Vi overvejer nye områder

Her kan du læse, hvad Rigspolitiet skriver til TV SYD i dag, da vi spørger til planer om etablering af nye minkgrave specifikt i Syd- og Sønderjylland:

”Vi arbejder for nuværende med tre muligheder for bortskaffelse af de aflivede mink: DAKA, afbrænding og nedgravning.

Henset til det meget store antal dyr, der skal aflives på meget kort tid, har myndighederne overvejet en række yderligere områder og muligheder for bortskaffelse. Det er overvejelser, som fortsat pågår.

Vi har derfor ikke mulighed for at uddybe det mere for nuværende.”

Det er endnu uvist, hvornår Rigspolitiet, som er den koordinerende myndighed for aflivningen af mink, er i stand til at komme med en opdatering i sagen.