Onsdagens smittetal: Tre kommuner i top ti over de flest smittede borgere

Dagens smittetal dækker over 27 timer på grund af tekniske problemer, oplyser Statens Serum Institut.

Smittetallene stiger og stiger for hver dag, hvis man ser samlet på smittetallene for de syd- og sønderjyske kommuner. I dag er det tiende dag i træk, at tallene bevæger sig op, og det sker med 80 flere smittetilfælde sammenlignet med gårsdagens tal. Inden for de seneste syv døgn er 860 testet positiv. 

Til gengæld er der stor forskel på, hvor høje smittetallene er i de forskellige kommuner. Billund, Horsens og Esbjerg er med til at trække det samlede smittetal op. 

Særligt Horsens buldrer afsted med 34 flere smittetilfælde sammenlignet med i går. Det er den klart største stigning i Syd- og Sønderjylland. Det betyder også, at Horsens nu er nummer ni på opgørelsen over kommuner med de højeste incidenstal med 179,6 pr. 100.000 borgere.

Kommunen i det østjyske overhaler altså Esbjerg Kommune, der er at finde lige bagefter på en tiendeplads. Her er der 11 flere smittetilfælde sammenlignet med i går.

Billund Kommune er igen i dag at finde øverst på listen, når det kommer til incidenstal. Igen i dag stiger det tal til 334,9, mens det justerede incidenstal falder til 183 fra 199. Det justerede incidenstal tager blandt andet højde for, hvor mange borgere der bliver testet i de enkelte kommuner, og det kan altså være forklaringen på, at det justerede incidenstal falder.  

Hvad er et testjusteret incidenstal?

De holder vejret i Grindsted

På sogneniveau er Jerne Sogn i Esbjerg Kommune det eneste, der er lukket ned på grund af, at det opfylder de tre kriterier for automatisk nedlukning.

Men i Grindsted Sogn i Billund Kommune opfylder de allerede to ud af tre kriterier, mens de er svimlende tæt på at få udfyldt det tredje, og altså dermed automatisk skal lukke ned. 

Incidenstallet lyder på 692 smittede pr. 100.000 indbygger, 72 er nysmittede og positivprocenten er på 2,3. Det er netop positivprocenten, der afholder Grindsted Sogn for at lukke ned, da den skal op på 2,5 procent for at opfylde kriterierne for automatisk nedlukning. 

Positivprocenten er et udtryk for, hvor stor en andel af de testede, der er positive.

Kriterier for automatisk nedlukning af sogne


Sønderborg og Tønder nærmest smittefri

Tæt på grænsen er det en helt anden snak, når der kommer til smittetallene. I Sønderborg og Tønder Kommuner er der fundet henholdsvis fire og syv smittetilfælde inden for en uge. 

Det giver kommunerne relativt lave incidenstal, ligesom man ser i Kolding Kommune, hvor der er fundet 21 smittetilfælde inden for en uge. 

Knap 1000 på landsplan

Der er registreret 988 nye smittetilfælde siden i går i Danmark på baggrund af 186.523 PCR-prøver. 

Det betyder, at positivprocenten er 0,53.

Professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos hæfter sig ved, at positivprocenten er kommet op over 0,5 procent. Det fortæller han til Ritzau.

- Det ser ud til, at vi har en stigende smitte, man kan begynde at se konsekvenserne af genåbningen, det er nogle foruroligende tal – jeg er noget bekymret, siger Hans Jørn Kolmos.

Antallet af indlagte falder med to til 161 personer. Man skal helt tilbage til 1. november for at finde et tilsvarende lavt tal. Da var der 156 coronaindlagte.

NB: Dagens smittetal fra Statens Serum Institut dækker over tre timer mere end de normale 24 timer. Det skyldes tekniske problemer tirsdag, skriver instituttet.