Over en halv million syd- og sønderjydere er nu færdigvaccineret

En milepæl i vaccinationsforløbet er nået i Syd- og Sønderjylland. På landsplan nærmer tallet for færdigvaccinerede sig fire millioner.

Antallet af færdigvaccinerede syd- og sønderjydere har nu rundet en halv million, viser tirsdagens opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

Helt præcist har 553.805 borgere fået to vaccinestik. Det svarer til 64 procent af befolkningen.

639.333 - eller 74 procent - er påbegyndt deres vaccinationsforløb.

På landsplan regnes 66,1 procent af befolkningen som færdigvaccineret. Det er i alt 3.866.687 borgere. 

4.341.273 - 74,2 procent - har fået det første stik.

Smitten stiger igen

For tredje dag i træk stiger antallet af personer i Syd- og Sønderjylland, som i den seneste uge er konstateret smittet med coronavirus.

Tirsdagens ugentlige tal fra SSI lyder på 864 personer, hvilket er 17 flere end i mandags.

Det er stadig Vejle, som med 180 smittetilfælde har registreret det højeste antal. Tallet falder dog for femte dag i træk.

Horsens har næstflest smittede, 132, mens Kolding har tredjeflest, 124.

Ved de daglige, landsdækkende tal er der tirsdag registreret 886 nye smittetilfælde med coronavirus. Det er fjerde dag i træk, at tallet er under 1000.

På landets hospitaler er antallet af indlagte med coronavirus faldet med 16 til 101.

De forholdsvis lave daglige smittetal er et udtryk for, at det er sommer, og at mange er blevet vaccineret, siger Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet.

Men noget tyder nu på, at vaccineudrulningen ikke kommer til at rykke særligt meget mere, siger han.

Det, man nu må forvente, er, at epidemien blusser op igen til vinter, og de personer, der ikke er vaccineret, må forberede sig på, at de kan blive smittet med covid-19, lyder det fra Viggo Andreasen.

- Vi står i en situation, hvor vi skal finde ud af, hvordan kommer vi videre med corona, så vi kommer i en mere langvarig balance mellem sygdommen og befolkningen.

- Sådan en som mig vil sige, at det skal vi ved at sørge for, at der opnås immunitet af naturlig vej for den del af befolkningen, der ikke kan eller vil vaccineres.

- En læge vil sige, at nu er vi nået så langt, man kan med vacciner, og nu er der ikke nogen stærk sundhedsfaglig begrundelse for at opretholde den nødretstilstand, vi har været i et halvandet år, siger Viggo Andreasen.