Overblik: Her er argumenterne for og imod en grænseåbning

Uenigheden om, hvorvidt grænsen mellem Danmark og Tyskland skal åbnes eller forblive lukket, er stor. Få overblikket over argumenterne for og imod her.

Den 14. marts var en historisk dag i Danmark. Her lukkede grænsen mellem Danmark og Tyskland, og det var derfra kun muligt at passere grænsen med et anerkendelsesværdigt formål.

Grænselukningen har siden været omdiskuteret, og nu presser politikere og andre på for, at grænserne igen åbner. Få overblikket over alle argumenterne her.

Sundhedseksperter: Danmark skal være varsom med at åbne grænserne

Vi skal "tænke os rigtig godt om, før vi begynder at åbne grænserne." Sådan siger Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet og Københavns Universitet, til avisen Information.

- Risikoen er, at det, som vi lige præcis har fået styr på nu, det begynder at rykke sig negativt, hvis der kommer nogen, som starter smittekæder, siger Jens Lundgren til Information.

Også Lars Østergaard, overlæge og professor i infektionsmedicin på Aarhus Universitet, mener, at man skal være varsom med at åbne de danske grænser.

- Hvis Danmark åbnede grænsen til Sverige, som situationen er lige nu i Sverige, så vil der ske en introduktion af virus, ved at smittede svenskere rejser til Danmark og bringer virus med ind, siger han.

Økonomiske eksperter vil åbne grænsen

De økonomiske konsekvenser af at holde Danmarks grænser lukkede står ikke mål med den sundhedsmæssige gevinst i kampen mod covid-19. Derfor bør grænserne åbnes, så snart vores tætteste naboer gør det samme. Det er beskeden fra den ekspertgruppe, som regeringen har sat til at regne på de økonomiske effekter af at genåbne samfundet. Det skriver Politiken torsdag.

- Det er vigtigt, at vi koordinerer vores grænsekontrol og rejsevejledninger med nabolandenes, især vores vigtigste samhandelspartnere, for ellers giver det økonomiske tab at holde fast i de lukkede grænser for at opnå en beskeden reduktion i smittetrykket, siger Torben M. Andersen, som er professor i økonomi ved Aarhus Universitet til Politiken.

Vestkystkommunerne vil have åbne grænser inden sommerferien

Kommunerne på vestkysten håber, at Danmark snart åbner for, at især tyskerne kan komme til Danmark og leje sommerhuse igen.

- Det vil være en katastrofe for vestkystkommunerne, hvis de mange sommerhuse på vestkysten kommer til at stå tomme i højsæsonen, siger Vardes borgmester Erik Buhl (V).

Han er formand for Partnerskab for Vestkystturisme, som blandt andet rummer Varde, Esbjerg, Fanø og Tønder kommuner.

Regeringen vil fortsat holde grænserne lukkede

Justitsminister Nick Hækkerup (Soc.dem.) har noteret sig, at en række borgmestre har udtrykt ønske om at åbne den danske grænse for tyske turister.

Turismen lider under coronakrisen, men en åbning af grænserne kommer ikke til at ske lige med det samme, siger han.

- Som situationen er lige nu, skal der efter min mening ikke kunne rejse turister ind i landet, der potentielt kan medbringe smitte, siger Hækkerup i Folketingssalen til et spørgsmål fra Venstres Ulla Tørnæs om emnet.

- Når det er sagt, så er det naturligvis hverken regeringens eller mit ønske at holde grænsen lukket længere tid end nødvendig. Men vi er nødt til at vente og se resultaterne af de åbninger af samfundet, der allerede er sket, før vi melder yderligere initiativer ud, siger Nick Hækkerup.

Tyskerne åbner trinvist grænsen til Danmark

Tyskland besluttede den 4. maj, at grænsen mellem Danmark og Tyskland forsigtigt skal åbnes. Fra den 15. maj kan danskere igen rejse ind i Tyskland.

Flensborg Avis skriver, at det skyldes, ministerpræsidenten i Slesvig-Holsten har overtalt den tyske indenrigsminister Horst Seehofer (CSU) til trinvis at åbne for indrejse fra Danmark til Tyskland fra den 15. maj.

Daniel Günther tog affære, efter at det danske mindretalsparti i Sydslesvig, SSW, i sidste uge lagde pres på delstatsregeringen i Kiel om at tage spørgsmålet op med de centrale myndigheder i Berlin, som grænsekontrol hører under.

Lokale politikere: Regeringen forstår ikke alvoren

De tre lokale folketingspolitikere fra Syd- og Sønderjylland, Venstres Ulla Tørnæs og Eva Kjer Hansen samt den radikale Nils Sjøberg, presser på for at få spørgsmålet om en genåbning af grænsen til Tyskland med i dagens politiske drøftelser på Christiansborg.

- Ingen af ministrene ville eller kunne svare på, hvad det betyder for smittetrykket, om det er en dansk eller tysk familie, som opholder sig i et dansk sommerhus, siger Eva Kjer Hansen.

- Når vi samtidigt får tal for, at smittetrykket i Tyskland er lavere end i Danmark, så er det ikke til at holde ud. Derfor har Venstres formand Jacob Ellemann Jensen grænseåbningen med til dagens forhandlinger med regeringen. Vi efterlyser simpelthen regeringens begrundelse for ikke at ville tillade trafik over grænsen, siger hun til TV SYD.