PCR- eller hurtigtest? Her er myndighedernes anbefalinger

Få overblik over, hvornår du skal have PCR-test - og hvornår du kan nøjes med hurtigtest uden tidsbestilling.

Du skal have tålmodighed, hvis du vil bestille tid til en PCR-test.

Lørdag var ventetiden på netop PCR-test flere steder helt oppe på tre-fire dage.

Men PCR-test er ikke nødvendig for alle, siger myndighederne.

Hvis du ikke har symptomer på covid-19 eller er nær kontakt til en smittet, men for eksempel skal have en negativ test for at få et gyldigt coronapas, skal du i stedet tage en hurtigtest, lyder det i en opfordring fra myndighederne. Du skal ikke bestille tid til hurtigtest.

Herunder kan du se de aktuelle testopfordringer på coronasmitte.dk, som blandt andre Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed og Statens Serum Institut står bag.

Nederst kan du se, hvor du kan få lavet henholdsvis PCR- og hurtigtest i TV SYDs 14 kommuner.

Ved symptomer

Hvis du oplever symptomer på covid-19, bør du altid følge anbefalingerne om at gå i selvisolation og blive PCR-testet hurtigst muligt. Dette gælder også, hvis du tidligere har været smittet og/eller er færdigvaccineret, da der fortsat er en risiko for, at du kan blive smittet og syg med covid-19.

De typiske symptomer er:

  • Feber
  • Tør hoste
  • Tab af smags- og lugtesans
  • Vejrtrækningsbesvær
  • Træthed
  • Muskelsmerter
  • Ondt i halsen

Ved kontakt med en smittet

Hvis du er nær kontakt til en smittet, bør du blive PCR-testet. Brug guide for nære kontakter til at finde ud af, hvornår du bør testes, og om du bør gå i isolation.

I ældreplejen

Hvis du arbejder på plejehjem eller i hjemmeplejen og er vaccineret eller tidligere smittet, opfordres du til at blive PCR-testet én gang om ugen. Personale på plejehjem og i hjemmeplejen, som ikke er vaccineret eller tidligere smittet, opfordres til at blive PCR-testet to gange om ugen. Vikarer i ældreplejen, der ikke har mulighed for at følge ovenstående opfordringer, opfordres til at tage en antigen-selvtest, hver gang de møder ind.

Hvis du skal besøge ældre på plejehjem, så er der indført krav om coronapas – dog med visse undtagelser.

For skolebørn

Skolebørn fra ni år og op, der ikke er vaccineret eller tidligere smittet (inden for de seneste 12 måneder), opfordres til at blive testet én gang om ugen. Skolebørn, der bliver nære kontakter, opfordres til at blive antigentestet eller PCR-testet på 0. dagen, og PCR-testet på 4. og 6. dagen.

For ansatte på skoler

Medarbejdere i grundskolen, der ikke er vaccineret eller tidligere smittet (inden for de seneste 12 måneder), opfordres til at blive testet én gang om ugen.