PCR-test nedskaleres i takt med faldende efterspørgsel

Myndighederne skruer nu ned for antallet af PCR-test. Det sker, fordi at færre lader sig teste for coronavirus, og fordi stort set samtlige restriktioner er forsvundet.

Færre lader sig coronateste med en PCR-test. Den seneste uge har under 100.000 ladet sig teste for coronavirus, så derfor bliver muligheden for en PCR-test nu droslet ned fra 200.000 til 140.000 daglige test, skriver Styrelsen for Forsyningssikkerhed i en pressemeddelelse.

Det sker, fordi langt de fleste coronarestriktioner er væk, coronapasset stort set udfaset og testanbefalingerne har ændret sig. Så selvom smitten stadig er høj, er der ifølge myndighederne ikke så stort et behov for test som tidligere.

Model for nedskalering af PCR-testkapaciteten

Udfasning af PCR-testen kommer til at ske gradvist. 

Myndighederne har lavet en model for nedskalering af PCR-test, som baserer sig på det faktiske forbrug af dem. Det gør det nemmere at vide, hvornår der skrues ned for testkapaciteten, da modellen for udfasning tager udgangspunkt i efterspørgslen på PCR-test.

PCR-kapaciteten i sundhedsvæsenet vil være uændret for personale og patienter.

- Vi ser allerede nu, at smitten er begyndt at falde i de områder, hvor der tidligere var mest smitte. Den udvikling forventer vi fortsætter som følge af stigende immunitet og sæsoneffekt. Derfor bliver der formodentligt brug for færre tests i løbet af foråret, siger direktør i Statens Serums Institut, Henrik Ullum.

I takt med at der bliver mulighed for færre test, bliver antallet af teststeder også reduceret, så der ikke længere garanteres et PCR-teststed i alle kommuner. 

Regionerne vil i videst muligt omfang tage hensyn til geografisk spredning af testcentrene, samt at der fortsat er placeret et testcenter tæt på lufthavnene.

Regeringen har tidligere besluttet, at hurtigteststederne lukker senest den 6. marts 2022.