Region Syddanmarks erfaringer med ny vaccine skal komme hele landet til gode

De første 5.000 doser af ny vaccine vil blive fordelt på vaccinationscenter nær sygehus.

De første doser af Moderna-vaccinen mod covid-19 kommer kun borgerne i Region Syddanmark til gode, oplyser Statens Serum Institut (SSI).

Indtil videre er knap 100.000 danskere vaccineret med vaccinen fra Pfizer og BioNTech. Modernas vaccine blev først godkendt af EU-Kommissionen onsdag i sidste uge, og til Region Syddanmarks koncerndirektør Kurt Espersens store glæde er nu 5.000 doser er på vej til borgerne i Region Syddanmark.

- Vi er rigtigt glade for at få lov til at afprøve den nye vaccine i vores region. Det giver os mulighed for at få vaccineret flere borgere og sundhedspersoner. Så det er da en rigtig god dag for os, siger han.

Erfaringer videre til resten af landet

Årsagen til, at den nye vaccine i første omgang kun er tiltænkt lige netop Region Sydjylland, tror Kurt Espersen, er tilfældigt. Men han ser en mulighed for at få den nødvendige erfaring med vaccinen ved at vælge én region.

- Vi vil sikre, at den bliver håndteret i ét vaccinationscenter, så vi får så stor erfaring med vaccinen som overhovedet muligt. Så vi kan videregive erfaringen til resten af Danmark, når de skal til at bruge den, siger Kurt Espersen, som dog hverken ved, hvornår den kommer, og hvor den skal gives.

- Det bliver i et vaccinationscenter, der ligger tæt på et sygehus. Vi træffer beslutningen, så snart vi ved mere om, hvornår vaccinen kommer og hvilke borgere og sundhedspersonale, vi skal tilbyde den til, siger han.

Der kommer efter al sandsynlighed flere oplysninger fra Region Syddanmark tirsdag, oplyser Kurt Espersen, der ikke har en mening om, hvilken vaccine der er bedst.

- Det, vi ved, er, at de to vacciner er lige effektive. Så i princippet er der ingen forskel på dem. Vi kender jo ikke bivirkningsmønsteret endnu, så vi kan ikke sige, om der er forskel på dem. De virker på samme måde og har samme effektivitet, siger han.

Fordeling af vacciner

Vacciner nok til 7,6 millioner personer

I alt har Danmark sikret sig 9,2 millioner doser af vaccinen fra Pfizer og BioNTech. Det svarer til, at der kan vaccineres 4,6 millioner borgere. Danmark har desuden sikret sig doser nok af Modernas vaccine til at færdigvaccinere tre millioner personer.

115.932 personer har frem til mandag morgen fået den første af to doser coronavaccine fra Pfizer og BioNTech. Det svarer til 1,99 procent af befolkningen.

Den første vaccine blev givet 27. december, og opgørelsen går frem til mandag morgen klokken 04.30.